today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Με ψέμα και μίσος υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός το εργασιακό νομοσχέδιο

«Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κατακραυγή στο νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησής του είναι καθολική. Για να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός τις διατάξεις αυτού του ν/σ επιστράτευσε ξανά το ψέμα, τη συκοφαντία, το μίσος απέναντι στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη Βουλή και πρόσθεσε:

«Εκεί, όμως, στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια, σε άλλους τόπους δουλειάς, σήμερα φάγατε τα μούτρα σας. Στα λιμάνια, σε διάφορους εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, ήταν η ομόθυμη απόφαση των εργαζομένων, ακόμα κι αυτών που δεν απήργησαν κάτω απ’ τις πιέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών».

Κατήγγειλε τα διάφορα «φυντάνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών τον κ. Χατζηδάκη και την κ. Κεραμέως, που «συκοφαντούν ανθρώπους που παλεύουν για να ζήσουν την οικογένειά τους, που ο πρωθυπουργός και οι πολιτικές της κυβέρνησης κρατάνε ομήρους».

Ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αν θέλατε καθαρά, τίμια, να νομοθετήσετε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την κακοποίηση των γυναικών, για τις γονικές άδειες, άλλες θετικές διατάξεις, που έχει προτείνει το ΚΚΕ, θα τα φέρνατε ξεχωριστά με ολοκληρωμένη συζήτηση, θα τα νομοθετούσατε και όχι ως άλλοθι για το οπισθοδρομικό συνολικά νομοσχέδιό σας, χωρίς δηλαδή να τα ακυρώνετε με άλλες διατάξεις».

Επισήμανε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «οι έπαινοι από το ΝΑΤΟ, από τον Μπάιντεν, από όλα τα κοράκια, γιατί φτάσατε να ξοδεύετε τον πλούτο της χώρας, το χρήμα της χώρας, που ρουφάτε από τους φορολογούμενους Έλληνες για πολεμικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που επιβάλουν οι δολοφόνοι για τις επιθετικές ενέργειες κατά άλλων λαών».

«Να πληρώνετε το ΝΑΤΟ σας μάρανε για να βομβαρδίζει, γιατί οι Αμερικάνοι φοβούνται μήπως τους πάρει την πρωτοκαθεδρία στην οικονομία η Κίνα και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς η Ρωσία. Κι εσείς από κοντά, κολαούζοι τους, μπας και σας πετάξουν κανένα κοκαλάκι.

Για να σκοτώνονται οι λαοί και για να χαριεντίζεστε με τον Ερντογάν για το πώς θα μοιράσετε το Αιγαίο, με συνεκμετάλλευση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ειρήνης και ασφάλειας των λαών, γιατί οι πολυεθνικές που θα βάλετε να τα συνεκμεταλλευτούν, θα σκοτωθούν και μεταξύ τους, και θα βάλουν τους λαούς μας σε περιπέτειες, να χύνουν το αίμα τους, διαβάστε και λίγο ιστορία, καλό θα σας κάνει…» τόνισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα περισσότερο το νου της «στα συχαρίκια που περιμένει για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της και στα εύσημα για την επίθεση που συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλα τα μέτωπα απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για τους “μεταμνημονιακούς στόχους” που πιάνονται».

«Οι εργαζόμενοι εξοργίζονται, έχουν βαρεθεί τα ψέματά σας. Όλων σας. Εικόνα γνωστή και αποκρουστική για τον λαό μετά από τρία μνημόνια, 10 γύρους “μεταμνημονιακών” “αξιολογήσεων” και άλλους τόσους “ευρωπαϊκών εξαμήνων”. Και ταυτόχρονα, εικόνα από το -πολύ κοντινό- μέλλον του “σούπερ μνημονίου”, που ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει εκατοντάδες νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ως “αντάλλαγμα” για την εκταμίευση δόσεων, που επίσης θα πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους» πρόσθεσε.

«Δέκα χρόνια με μνημόνια και μεταμνημονιακές συμφωνίες, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έζησαν άγριες περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, φορτώθηκαν βουνό από κρατικά δάνεια στις πλάτες τους για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Τώρα, με νεοκεϊνσιανές συνταγές, αμοιβαιοποίηση των χρεών και χρήμα -υποτίθεται με ουρά- από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορτώνονται ξανά νέα αντεργατικά μέτρα, με το κατάπτυστο σημερινό νομοσχέδιο, με το 10ωρο, την απαγόρευση της απεργίας, τα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, ενώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια για την ”πράσινη” και “ψηφιακή” ανάκαμψη δίνονται “έναντι” και θα αποπληρωθούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της φοροληστείας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Οι προσδοκίες που καλλιεργούν όλοι μαζί, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, ότι η “πράσινη ανάπτυξη” και ο “ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας”, με γενναία στήριξη από το κράτος, θα απαλλάξουν το καπιταλιστικό σύστημα από τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και τις κρίσεις του και ότι εγγυώνται “διατηρήσιμη ανάπτυξη με γερά πόδια”, από την οποία θα ωφεληθούν εξίσου κεφάλαιο και εργαζόμενοι, θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Όμως το κρίσιμο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον λαό και τους εργαζόμενους. Γιατί σήμερα μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συμμαχία, την ενότητά τους, τον αγώνα τους, ενάντια και απέναντι στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων της. Περνώντας στην αντεπίθεση, βάζοντας τον “πήχη” στο ύψος πραγματικά των σύγχρονων αναγκών τους. Ξεπερνώντας συκοφαντίες, ψέματα, απειλές, καταστολή, οι εργαζόμενοι, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί απ’ αυτές τις μάχες. Γι’ αυτό λοιπόν “μαύρο” σ’ αυτό το νομοσχέδιο-σκουπίδι» κατέληξε στη δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ