Αφγανιστάν: Ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

ΑΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Τέσσερις εργαζόμενοι στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Μια σειρά δολοφονιών έχουν σημειωθεί σε πολλά αστικά κέντρα του Αφγανιστάν από πέρυσι όταν ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ στη Ντόχα, πολλές από τις οποίες είχαν στόχο κυβερνητικούς αξιωματούχους, υγειονομικούς, δημοσιογράφους και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Ο δρ Τζαν Μοχάμαντ, επικεφαλής της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι ένοπλοι στοχοθέτησαν εργαζόμενους στην εκστρατεία σε τρία σημεία της Τζαλαλαμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τέσσερις και να τραυματίσουν άλλους τρεις.

«Σήμερα ήταν η δεύτερη ημέρα της εκστρατείας μας έπειτα από τρεις μήνες, όμως πρέπει να την αναστείλουμε ξανά», επεσήμανε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι όσοι σκοτώθηκαν ήταν άνδρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τον Οσμάν Ταχέρι, οι τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν με τριάντα λεπτά ή μία ώρα διαφορά η μία από την άλλη.

Τον Μάρτιο ένοπλοι στη Τζαλαλαμπάντ σκότωσαν τρεις γυναίκες που συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, ένα γεγονός που ανάγκασε τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους και να επανεξετάσουν ζητήματα ασφαλείας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις, όμως οι Ταλιμπάν έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε προηγούμενες αντίστοιχες ενέργειες.

Ο κυβερνήτης της Νανγκαρχάρ Ζία Ουλ Χαλ Αμαρκίλ δήλωσε ότι η αστυνομία ερευνά τις επιθέσεις.

Πολλοί στη συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, με αντάρτες να επιτίθενται συχνά σε υγειονομικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι κατασκοπεύουν για όφελος της Δύσης.

Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι οι μόνες χώρες του κόσμου όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική.