today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Πελόσι και Σούμερ υπέρ της διερεύνησης «έκνομων» ενεργειών του υπ. Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τραμπ

Οι δύο υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τάχθηκαν χθες, Κυριακή, υπέρ της διερεύνησης «έκνομων» ενεργειών του υπουργείου Δικαιοσύνης στη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της κίνησής του να κατασχέσει τα αρχεία επικοινωνιών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

Οι έρευνες αυτές θα διεξαχθούν παράλληλα με μία έρευνα της εσωτερικής υπηρεσίας ερευνών του ίδιου υπουργείου για την παράδοση, μέσω κλήτευσης, των τηλεφωνικών αρχείων των βουλευτών Άνταμ Σιφ και Έρικ Σουόλγουελ, στο πλαίσιο έρευνας για τις διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τους πρώην υπουργούς Ουίλιαμ Μπαρ και Τζεφ Σέσιονς είχε συχνά κατηγορηθεί για την προώθηση των προσωπικών συμφερόντων και πολιτικών του Τραμπ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν έκνομο υπό τον πρόεδρο Τραμπ, καταλάβετε το αυτό, σε τόσες πολλές διαστάσεις. Αυτή είναι μία άλλη ένδειξη της έκνομης δραστηριότητάς τους», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην εκπομπή του CNN «State of the Union».

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, υποστήριξε την κλήτευση των Μπαρ και Σέσιονς.

«Αυτό δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μία κραυγαλέα κατάχρηση εξουσίας, μία επίθεση κατά της διάκρισης των εξουσιών», δήλωσε ο Σούμερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να καταθέσουν. Ο Σέσιονς και ο Μπαρ πρέπει να καταθέσουν ενόρκως, στο πλαίσιο μιας επίσημης έρευνας από το Κογκρέσο».

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άσκησε κριτική την Παρασκευή στις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τις «σοκαριστικές».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά τη διάσκεψη των ηγετών της ομάδας χωρών G7 στη Βρετανία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ζήτημα αυτό.

«Ο Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία, το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Τραμπ ήταν εκτός ελέγχου. Τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση» σύμφωνα με τα όσα έγραφε η κάρτα με τα σημεία της ομιλίας του που κρατούσε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως καταγράφηκε από κάμερα αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Ξεκαθάρισα ότι αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αντανακλά τις αξίες μου, τις αρχές μου και τις προτεραιότητες μου, όχι του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεν ερωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η Πελόσι δήλωσε ότι η έρευνα από το γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Μάικλ Χόροβιτς θα είναι σημαντική, αλλά δε θα υποκαταστήσει μία έρευνα του Κογκρέσου.

Η ίδια δήλωσε ότι θα ήταν «απίστευτο» για τον Μπαρ ή τον Σέσιονς να δηλώσουν ότι δε γνώριζαν τίποτα σχετικά με τα όσα γίνονταν.

Ο Μπαρ δήλωσε στο Politico την Παρασκευή ότι δε θυμάται να έχει γίνει κλήτευση οποιουδήποτε μέλους του Κογκρέσου για παράδοση τηλεφωνικών αρχείων.

Η Πελόσι παρέκαμψε μία ερώτηση που ήταν σχετική με το αν οι πρώην υπουργοί μπορούν να κλητευθούν για να καταθέσουν, δηλώνοντας πως η ίδια ελπίζει ότι θα εμφανιστούν εθελοντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ