today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Η πολιτική αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Τη σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων αποκαλύπτει η σκληρή αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τη μια πλευρά είναι η κυβέρνηση, που θέλει να φανεί συνεπής με το πρόγραμμα της και εκπροσωπεί τις δυνάμεις της προόδου και των μεταρρυθμίσεων και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έμειναν στο παρελθόν και υπερασπίζονται, με παλιές συνταγές, όλα τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης.

Toυ Κώστα Πασίση

Το περίγραμμα αυτής της αντιπαράθεσης αποτύπωσε  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας: «Προφανώς δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες δεκαετίες με νομοθεσία του 1980. Το νομοσχέδιο  δίνει λύσεις σε ζητήματα της πραγματικής ζωής  και των πραγματικών εργαζομένων, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις και να ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική»

Ο  Κωστής Χατζηδάκης, μετα τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε στο νομοθέτημα  του για κατάργηση του 8ωρου, τις υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας,  πέρασε στην αντεπίθεση.

Όπως  προαναγγέλθηκε η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε συγκεκριμένα άρθρα, με βασικό στόχο να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας την πολιτική υποκρισία του.

Έτσι ο υπουργός εργασίας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, στο facebook ένα βίντεο μόλις 45 δευτερολέπτων που φέρνει σε δυσχερή θέση την Κουμουνδούρου.

«Αυτά είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει με οργή και αγανάκτηση!

Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια 2 μήνες και για τους 2 γονείς πληρωμένη από ΟΑΕΔ. Άδεια φροντιστή 5 ημέρες. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών. Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.

Τι θα πουν στους εργαζομένους τους οποίους δήθεν υποστηρίζουν;”

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση …εύχεται την καταψήφιση αυτών των διατάξεων από το ΣΥΡΙΖΑ για προφανείς λόγους.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις βασικές διατάξεις του καθώς χαρακτηρίζεται κορυφαία μεταρρύθμιση.

«Η Ελλάδα ακολουθεί τις πολιτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την κυβέρνηση είναι να πείσει τον κόσμο της εργασίας ότι οι αλλαγές λειτουργούν ως προστατευτική «ομπρέλα» για τα δικαιώματα τους.

Αυτή είναι μια μάχη που θα δοθεί και μετα τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του και θα κριθεί στο …πεδίο όπου θα φανεί ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο και θα αναλάβει το κόστος.

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στην αντιπέρα όχθη, το εργασιακό  είναι casus belli για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βγήκαν ήδη  στους δρόμους, προσπαθώντας να ακυρώσουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και συνάμα να ξετυλίξουν το δικό τους αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Στις πορείες ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά πόδας το ΚΚΕ που είναι ηγεμονική δύναμη, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, χωρίς όμως τη …συναίνεση του Περισσού.

Στη πολιτική σκακιέρα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τη δική του κίνηση. Μεταξύ των σκέψεων που γίνονται είναι και η κατάθεση πρόταση μομφής στον υπουργό Εργασίας, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η Κουμουνδούρου θα εστιάσει την προσοχή της στις διαδηλώσεις, όπως έκανε από τη δεκαετία του 1970…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ