today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας, λέει ο Ν.Παππάς

Επίσκεψη στα χωριά του νομού Λάρισας, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό του Μαρτίου, πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και οι βουλευτές Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης και ‘Αννα Βαγενά, συνοδευόμενοι από μέλη της Ν.Ε. του κόμματος.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, περιόδευσαν στο Δαμάσι Τυρνάβου, στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, στη Μάνδρα και το Κουτσόχερο Λάρισας, όπου, συνομιλώντας με κατοίκους και εκπροσώπους των κοινοτήτων και των δήμων, διαπίστωσαν τις τραγικές καθυστερήσεις και την αδράνεια της Πολιτείας.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, πως «τρεις μήνες μετά τον σεισμό», «όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις (ως 6.000 ευρώ) για την αντικατάσταση των οικοσκευών και την επιδιόρθωση ζημιών σε οικίες και καταστήματα, αλλά ζητείται από τους πληγέντες να αναλάβουν βαρύ κόστος (άνω των 1.000 ευρώ) για τη σύνταξη και υποβολή φακέλου, με τη συνδρομή ιδιώτη μηχανικού, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την έγκριση κάθε αίτησης».

 

Επίσης, οι βουλευτές καταγγέλλουν πως «δεν έχει γίνει η κατεδάφιση των ακατάλληλων κτιρίων αλλά και ο καθαρισμός των δρόμων από τα χαλάσματα, γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους για ατυχήματα αλλά και για τη δημόσια Υγεία». «Η εγκατάλειψη από μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ειδικά στο Δαμάσι, είναι αποκαλυπτική», υπογραμμίζουν και προσθέτουν πως «δεν έχει πραγματοποιηθεί ο πλήρης εμβολιασμός των κατοίκων των πληγεισών περιοχών έναντι του κορονοϊού, ειδικά όταν οι πληγέντες διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, χωρίς ιδιαίτερες προβλέψεις για τη δημόσια υγιεινή» και πως «δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς οι πληγέντες δήμοι, υλικοτεχνικά και με οικονομικούς πόρους».

 

«Τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου, οι κάτοικοι σε Δαμάσι, Μεσοχώρι, Μάνδρα και Κουτσόχερο βιώνουν την πλήρη εγκαταλείψη από μέρους της Πολιτείας.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αδρανούν προκλητικά και εις βάρος των ανθρώπων», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Ν. Παππάς, Β. Κόκκαλης και Α. Βαγενά, σημειώνοντας πως «πρέπει άμεσα»:

-«Να εκκινήσει η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων για την επιδιόρθωση των ζημιών στα σπίτια, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πληγέντων, όπως ζητείται σήμερα».

-«Να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις όσων κτιρίων έχουν κριθεί ακατάλληλα, να καθαριστούν τα χωριά από χαλάσματα και άλλα υλικά, για να επανέλθει η καθημερινότητα».

-«Να γίνει επιτέλους ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές, κάτι που έχουμε προτείνει ήδη από τον Μάρτιο».

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Περιφέρεια Θεσσαλίας φέρουν ακέραια την ευθύνη για την εγκατάλειψη των πληγέντων από το σεισμό. Να την αναλάβουν και να εκπληρώσουν επιτέλους τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες. Τα όσα βιώνουν οι κάτοικοι προκαλούν ντροπή και μόνο ντροπή», καταλήγουν.

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαν, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα, τον αντιδήμαρχο Τυρνάβου, Γιώργο Γκάτσιο, τον δημοτικό σύμβουλο Ελασσόνας, Δημήτρη Καρανίκα, τον πρόεδρο της ΤΚ Μεσοχωρίου, Γιάννη Ζαρλαδάνη, τον πρόεδρο της ΤΚ Μάνδρας, Σπύρο Καδόγλου, τον πρόεδρο της ΤΚ Κουτσόχερου, Βάιο Φονιά και το μέλος του τοπικού συμβουλίου της ΤΚ Δαμασίου, Χρήστο Μουσιάρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ