today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η αντιπολίτευση του πεζοδρομίου και οι εσωκομματικές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο  Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου η Κουμουνδούρου σειόταν από τις εσωκομματικές δονήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  που αμφισβητούν ευθέως τη στρατηγική του κόμματος προκαλώντας έντονο εκνευρισμό.

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, προσπαθώντας παράλληλα να στήσει και ένα αντι-νεοδημοκρατικό «μέτωπο», με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Αθήνας.

Του Κώστα Πασίση

Με το καλημέρα, όμως, του νέου ξεκινήματος και της γενικότερης αφύπνισης του κόμματος, ήλθαν οι δηλώσεις Τσακαλώτου και Φίλη για να προσγειώσουν σχεδόν ανώμαλα τη σχεδιαζόμενη αντιπολιτευτική …απογείωση του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας – μέσω τηλεδιάσκεψης-  σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε σαφείς αποστάσεις από το αφήγημα του «όχι σε όλα».

«Χρειαζόμαστε αξιοπιστία και ταυτότητα. Όχι στείρα αντιπολίτευση. Δεν είναι κακό να πούμε για τη Ν.Δ πως έχει οργανώσει καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν χάνεις κάτι αν το πεις αυτό», ανέφερε.

Τα εύσημα που έδωσε στην κυβέρνηση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ήχησαν περίεργα στην Κουμουνδούρου και προκάλεσαν τουλάχιστον αμηχανία.

Επι της ουσίας, όμως, ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε τίποτε περισσότερο από αυτό  που βλέπει  ο κόσμος που πηγαίνει για να κάνει το εμβόλιο και καταγράφεται ως εύρημα  στις δημοσκοπήσεις.

Δεν ήταν όμως μόνο το μπράβο στην κυβέρνηση που ενόχλησε, αλλά και τα υπόλοιπα καρφιά, που περιείχε: Καταγράφουμε:

Αιχμή πρώτη. «Κάποιοι έξω από εμάς θέλουν να μας διαιρέσουν, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έφερε το κόμμα στην κυβέρνηση»

Στην προκειμένη περίπτωση εμμέσως πλην σαφώς μιλά για τους καθαρόαιμους αριστερούς που βάλλονται πανταχόθεν και η ηγεσία αναζητεί έναν εύσχημο τρόπο για να απαλλαγεί ή να τους περιθωριοποιήσει.

Αιχμή δεύτερη. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία και ταυτότητα. Χρειαζόμαστε ένα πειστικό στόρυ, με προτεραιότητες και χρονικότητες Όχι στείρα αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκεκριμένες  θέσεις του διαφώνησε πλήρως με την ακολουθητέα στρατηγική του κόμματος και έστειλε μήνυμα στην ηγεσία για αλλαγής πλεύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήταν στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος  Στέλιος Κούλογλου σε άρθρο του ανέφερε ότι «δεν προσκλήθηκε και δεν ήταν παρών ούτε στην τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρότι ήταν εκείνος που είχε ασχοληθεί προσωπικά και στενά επί τέσσερα χρόνια με την λειτουργία του ΤΧΣ.

Αιχμές Φίλη

Δηλητηριώδεις αιχμές κατά την ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για  τη διεύρυνση του κόμματος με πολιτικές μεταγραφές κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, άφησε και ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 ο πρώην υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Ένα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες»

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε με αφορμή  την πρόσφατη προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «αιρετικές» αυτές τοποθετήσεις δεν είναι μπαλοθιές στον αέρα, αλλά είναι απόρροια ενός αδυσώπητου  «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κόμματος, μεταξύ παλαιών αριστερών και νεοφερμένων στελεχών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική αυτής της ιδιότυπης κόντρας, για τη νομή της Εξουσίας την επόμενη ημέρα του συνεδρίου, ήταν και η προ ημερών δημόσια αντιπαράθεση Κουρουμπλή-Σκουρλέτη.

Ο πρώτος  είχε δηλώσει: «κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το κόμμα να μείνει στο 20%, θέλουν να μην ξανακερδίσει τις εκλογές προκειμένου να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις». Για να απαντήσει ο πρώην γραμματέας: «είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες κατηγορίες εναντίον στελεχών»

Οι συνιστώσες του Σύριζα είναι εδώ και έχουν λάβει θέσεις μάχης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ