today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Τα σενάρια ανασχηματισμού και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων έστειλε το Μαξίμου με τη διάψευση των σεναρίων των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού, που βρέθηκαν στον επίκεντρο της πολιτικής ζωής και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.

Στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή τη φάση δεν είναι οι αλλαγές στους υπουργικούς θώκους, αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ως αντίδοτο στον κορωνοϊό.

Τα «καυτά» νομοσχέδια, όπως το εργασιακό που ήδη συζητείται και αυτά που έπονται, με το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να περιμένουν αριθμό …πρωτοκόλλου εισαγωγής προς διαβούλευση. «Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, στη συζήτηση για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Του Κώστα Πασίση

Με αυτή την ατάκα ο Πρωθυπουργός κοίταξε μπροστά, στη μετα covid εποχή, δίνοντας το πολιτικό περίγραμμα του σχεδίου του, που είναι άρρηκτά συνυφασμένο με τις νέες προκλήσεις και την αλλαγή σελίδας.   «Αρχίζουμε να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας πίσω του την παραπολιτική φιλολογία περι αναδιάταξης της κυβέρνησης.

Η ενόχληση και το «φρένο»

Η αναζωπύρωση των σεναρίων ανασχηματισμού που συνοδεύθηκαν από ανάλογο «θόρυβο» προκάλεσαν την ενόχληση του Πρωθυπουργού και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε  από τους υπουργούς να μην λαμβάνουν υπόψη τους τα σχετικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα νωρίτερα διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο, τονίζοντας ότι  κάλπες θα στηθούν στο τέλος της 4ετιας.

Η κυβέρνηση «πάγωσε» τη σχετική παραφιλολογία, για να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και οι υπουργοί κατεβάσουν τα στυλό, περιμένοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Το κλίμα περί πρόωρων εκλογών και αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί αναταράξεις στο επιθετικό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή που επιχειρείται το restart της χώρας.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας επιπλέον λόγος που δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής στην κοινωνία, σύμφωνα με τις όλες τις δημοσκοπήσεις.

Προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά και ως γνωστόν ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Η ίδια πηγή αποδίδει το «ξαναζέσταμα» του δημοσιογραφικά δημοφιλούς  θέματος σε γαλάζια στελέχη που φιλοδοξούν να μεταφερθούν, πριν της… ώρας τους,  από τα βουλευτικά έδρανα στα υπουργικά.

Ωστόσο, το φυτίλι άναψε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων «…Ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία κι οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο». Μια ποδοσφαιρική «σπόντα» που έκανε γκελ στην πολιτικό-δημοσιογραφική «πιάτσα».

Εν ριπή οφθαλμού η συγκεκριμένη αναφορά έγινε … viral το οποίο ενισχύθηκε  από το γεγονός πως στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση συμπληρώνει δύο έτη στην εξουσία. Ημερομηνία που προσφέρεται για κυβερνητικό «λίφτινγκ».

Στο τερέν της αντιπολίτευσης πάντως η… ερμηνεία που δίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι ότι το σενάριο του ανασχηματισμού τον Ιούλιο  είναι ο αντιπερισπασμός Μητσοτάκη για πρόωρες το φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ