today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Bουλή: «Όχι» στην ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης για το πιστοποιητικό Covid

Απορρίφθηκε, με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Ελληνική Λύση επί του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αφορά τηn κύρωση ΠΝΠ για τη θέσπιση ψηφιακού πιστοποιητικού Covid 19.

Την πρόταση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου υπερψήφισε μόνο η Ελληνική Λύση. Αντίθετα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας αντιτείνοντας ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 19 δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, αντίθετα είναι ένα εργαλείο ουσιαστικής διευκόλυνσης των πολιτών και έγινε με την αρωγή της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

«Αν αυτή η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 19 δεν είχε υιοθετηθεί από τα 27 μέλη της ΕΕ, τότε θα έπρεπε να γίνουν συνολικά 351 διμερείς συμφωνίες και εκεί θα δημιουργούνταν μεγάλα ρίσκα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αντίθετα, τώρα υπάρχει ένας τεράστιος σχεδιασμός διαλειτουργικότητας μέσα στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και κάλεσε όλα τα κόμματα «να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο», το οποίο «συναρτάται με το ζωτικό συμφέρον της χώρας».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του, υποστήριξε ότι παραβιάζεται σειρά συνταγματικών άρθρων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών, καθώς και την προστασία αυστηρών προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης κατηγόρησε την Ελληνική Λύσης για επιλεκτική ανάγνωση του Συντάγματος και αντέτεινε ότι οι διατάξεις του Συντάγματος μεριμνούν για τη δημόσια υγεία και καθιστούν υποχρέωση του κράτους να τη διασφαλίσει.

«Με το ψηφιακό πιστοποιητικό θεσπίζεται μόνο η διευκόλυνση της άσκησης ελεύθερης κυκλοφορίας και όχι η απαγόρευση», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενώ επικαλέστηκε και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την πρόληψη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κάτσης, καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Κατά τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγορώντας την Ελληνική Λύση για βαθειά υποκρισία και τονίζοντας ότι αυτή η κίνησή της αποσκοπεί μόνο σε μικροκομματικά συμφέροντα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι επί της ουσίας είναι ένα αντεργατικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και το κόμμα του απέχει από την ψηφοφορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, χαρακτήρισε υποκριτική τη πρόταση της Ελληνικής Λύσης, επισημαίνοντας πως «κλείνει το μάτι στους αντιρρησίες του εμβολίου».

Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα και αβάσιμη και έωλη πρόταση της Ελληνικής Λύσης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ