today-is-a-good-day
13 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίθεση φιλίας στο ΚΙΝΑΛ και η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς

«Παγίδα» τύπου ΑΝΕΛ, που… εξαφανίστηκαν από το πολιτικό χάρτη, στήνει στη Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας, με το αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, που ξετύλιξε διανθισμένο με ανοίγματα συνεργασίας και φιλοφρονήσεις, όπως φάνηκε  στη τελευταία συνέντευξη του στην ‘Ολγα Τρέμη.

Στην Κουμουνδούρου μετά το «μάδημα της μαργαρίτας» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να «κάψει» την απλή αναλογική, θα πάει σε εκλογές, το Φθινόπωρο, παρά τη χθεσινή νέα διαβεβαίωση  του Πρωθυπουργού, κατά τη συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ, ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ταυτόχρονα, το ηγετικό επιτελείο του Τσίπρα έχει θέσει στο μικροσκόπιο του, τις διεργασίες που εξελίσσονται στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιo του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με την επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση, με την …ευχή να επικρατήσει η Φώφη Γεννηματά, έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Του Κώστα Πασίση

Τρίτο δεδομένο στις πολιτικές αναλύσεις των επιτελικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκτός  του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος συνομιλητής ή σύμμαχος, σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας  και ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισαν οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω μη αυτοδυναμίας, ελέω απλής αναλογικής.

Έτσι, μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε η τοποθέτηση του ότι ακούει  «με ενδιαφέρον» την Φώφη Γεννηματά να υποστηρίζει και εκείνη την Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Όπως και η άλλη ενδιαφέρουσα ατάκα του ότι: «αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».

Η συγκεκριμένη φράση του, πάντως προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος δυο και τρεις αναγνώσεις για τη σκοπιμότητα της.

Τα περί «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» απ ότι φαίνεται  είναι το …τυράκι στην παγίδα προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ, με απώτερο σκοπό την πλήρη απορρόφηση του από την Κουμουνδούρου και την επίτευξη του μεγάλου στόχου να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο εκφραστής της κεντροαριστεράς, ως το αντίπαλος δέος στην κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκ του …μακρόθεν τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθεί και η Πειραιώς που βλέπει το τελευταίο διάστημα, να υπάρχει ένα άτυπο «μορατόριουμ» μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου.

«Ευγενικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τη Φώφη Γεννηματά,  ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του, ενώ στη Βουλή μιλά για «ενδιαφέρουσες προτάσεις» εκ μέρους της.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επίσημα δεν ενδίδει στο «φλερτ» και μιλά για αυτόνομη πορεία του κόμματος της, ενδεχομένως έχοντας κατά νου τη τύχη του Πάνου Καμμένου, πρώην πολιτικού συνεταίρου του Αλέξη Τσίπρα και νυν φέρελπι επιχειρηματία.

Κατά πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αριστερής προέλευσης και φράξιας,  ο Αλέξης Τσίπρας με όσα είπε περί «Κανένας μας δεν διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε κι εγώ…», άπλωσε και μια δεύτερη καλά κρυμμένη παγίδα, που αφορά την παλαιά φρουρά και φθάνει μέχρι το Νίκο Παππά.

Οι ίδιες πηγές πάντως μιλούν ότι η συγκεκριμένη έκφραση, κάλλιστα μπορεί να γίνει και «μπούμερανγκ», αν γίνουν πρόωρες εκλογές και  επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ