ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται πράσινη επανάσταση που θα δώσει όραμα στη νέα γενιά

ΑΠΕ

«Χρειάζεται μία πράσινη επανάσταση στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και διανομής του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Σημειώνουν ότι η «πράσινη επανάσταση» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να δώσει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά και ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καταρτίζοντας με διάλογο και συνεργασία ένα ξεκάθαρο «δρόμο» προς το πράσινο μέλλον. Ακολούθως παραθέτουν τα επτά βασικά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Πράσινη Μετάβαση:

-Η Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη.

-Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 χρειάζεται ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.

-Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων.

-Διαμορφώνεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και της κλιματικής ουδετερότητας. Θα προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με φυσικό αέριο, το σχέδιο σήμερα του κ. Μητσοτάκη για λίγους ιδιώτες.

– Εξασφαλίζεται η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.

– Η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτά κεντρική θέση καθώς η επαναστατική αυτή αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τον κοινό μας πλούτο.

-Τίθενται στέρεες βάσεις για μια Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε, ανέφερε.

Κλείνοντας αναφέρουν ότι «οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το όραμα αυτό όμως μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.