Ο εκνευρισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις και η ηγεμονία της Ν.Δ.

EUROKINISSI

Ίδια …γεύση στο πολιτικό σκηνικό. Ηγεμονία της ΝΔ και  καθήλωση σε χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής της δημοσκόπησης της Pulse αλλά και των λοιπών μετρήσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Του Κώστα Πασίση

Μετά από δυο χρόνια της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη που έχει καταφέρει να «σπάσει» κάθε δημοσκοπικό ρεκόρ. Προηγείται με διψήφια διαφορά, 14 μονάδες (με αναγωγή στα έγκυρα), με ποσοστό υψηλότερο από το εκλογικό της.

Αυτή η …ιδιαιτερότητα, που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, έχει προκαλέσει εκνευρισμό και αμηχανία στην Κουμουνδούρου.

Το 2017, δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 2015 που κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερο κόμμα, με τη ΝΔ, (31,5%) να προηγείται με δέκα μονάδες διαφορές, προδικάζοντας σχεδόν το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όπως και έγινε.

Το δεδομένο ότι η εκάστοτε κυβέρνηση ύστερα από μια διετία έχει φθορές και η Αξιωματική Αντιπολίτευση εισπράττει, στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει…

Στη μέτρηση της Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου, με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 36,5% και η  Αξιωματική Αντιπολίτευση το 23,5%.

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, οι Έλληνες με 1%, ενώ το 6,5% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4,5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8,5% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Η εν λόγω επίδοση αποκτά προστιθέμενη αξία για την κυβέρνηση καθώς σημειώνεται εν μέσω πανδημίας.

Σε άλλες χώρες οι ξένοι ηγέτες βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» και πλήρωσαν τη λάθος διαχείριση, με κατάρρευση, όπως έγινε στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «το καταστροφολογικό αφήγημα και η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» δε βγήκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί βρίσκεται η ρίζα όλων των δεινών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, φαίνεται ότι  δε συμμερίζεται αυτή τη θεωρία και έριξε το ανάθεμα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε  ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και αιτήθηκε  να ασκηθεί έλεγχος από τη Βουλή στις εταιρείες που τις διεξάγουν.

Αφορμή για αυτή τη «σπασμωδική» κίνηση ήταν   πρόσφατη δημοσκόπηση που έδινε προβάδισμα 17,4 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική της αμφισβήτησης της εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων δε συμβαίνει για πρώτη φορά.  Ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, ήταν δεύτερο κόμμα, με πολλές μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Οι εθνικές εκλογές πάντως δικαίωσαν  τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για τα ευρήματα τους.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να παίζει επίθεση για να αμυνθεί. Επιχειρεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εταιρειών για να «θολώσει» την εικόνα της ηγεμονίας της ΝΔ και παράλληλα να αποφύγει όσο το δυνατόν, την εσωστρέφεια στο κόμμα του καθότι η αδυναμία απαγκίστρωσης από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά  φέρνει μπόλικη γκρίνια και επικίνδυνη μουρμούρα.

Ιδιαίτερα καυστικό πάντως ήταν το σχόλιο της Αριστοτελίας Πελώνη η οποία ανέφερε: Εδώ ισχύει η ρήση «δεν είναι στραβός ο γιαλός…». Αυτό που έχω να σχολιάσω ως προς την εικόνα που αποτυπώνεται, είναι ότι η Κυβέρνηση φαίνεται ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι συχνά εκτός τόπου και χρόνου.