today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η Αστυπάλαια ως υπόδειγμα της νέας Ελλάδας 2.0

Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «Ελλάδα 2.0» συμβολίζει η μεγάλη πράσινη επένδυση της Αστυπάλαιας που συμπίπτει χρονικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας  και την επανατοποθέτηση  της χώρας μας στο παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, ως ελκυστικό προορισμό.

Του Κώστα Πασίση

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης», τόνισε  ο Πρωθυπουργός διαβάζοντας μόνο μια …σελίδα από το μεγάλο «κεφάλαιο» της Πράσινης Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Μηνύματα υψηλού συμβολισμού έστειλε  η κοινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού με τον  CEO της VW Χέρμπερτ Ντις και η ανακοίνωση της ένταξης των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στον στόλο των ΔΧ οχημάτων του νησιού, μαζί με τους δώδεκα σταθμούς φόρτισης τους από την ΔΕΔΔΗΕ.

Μια εμβληματική επένδυση που δείχνει πρωτίστως  ότι η χώρα μας έχει πλέον ενεργή συμμέτοχη στα επενδυτικά project  των οικονομικών κολοσσών του κόσμου.

Η μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου σε συνδυασμό με άλλες καινοτόμες επενδύσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, όπως αυτές της Microsoft και της Pfizer, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την Ελλάδα.

Έργα τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της, που είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, μετά την πανδημία και τις δραματικές επιπτώσεις της στο κράτος και την κοινωνία.

Το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη επένδυση για τη χώρα μας προκύπτει και από το γεγονός ότι τον  Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε στην Αστυπάλαια σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό ταξίδεψαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνει ότι ωφελημένοι βγαίνουν και οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας οι οποίοι θα δουν σύντομα να αλλάζει η καθημερινότητα τους, ενώ ταυτόχρονα το νησί θα γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τους ξένους επισκέπτες αλλά και για τους Έλληνες.

Η συγκεκριμένη επένδυση προέκυψε ύστερα από μια συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Χέρμπερτ Ντις για το μέλλον του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ στη συνέχεια σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της είχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Η χθεσινή ήταν μια καλή μέρα για την κυβέρνηση και η αισιοδοξία ήταν διάχυτη.

Την «εικόνα» αυτή μετέφερε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας τόνισε: «Με το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία. Το 2022 θα είναι μια σημαντική χρονιά, θα έχουμε μεγάλη αύξηση, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, επικαλούμενος και την πτώση των spreads κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, εκεί, δηλαδή, που ήταν το 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ