today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Iράν: Εξαιτίας διαρροής ξέσπασε η φωτιά σε διυλιστήριο της Τεχεράνης

Διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Τεχεράνη τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε  έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή ενός αγωγού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων της ιρανικής πρωτεύουσας.

Πάνω από μία ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, μαύρος καπνός και φλόγες ήταν ορατοί από αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Το ατύχημα προκλήθηκε από μια διαρροή σε σωλήνωση υγροποιημένου αερίου» και «μια έκρηξη προκάλεσε την πυρκαγιά και τους καπνούς που βλέπουμε», δήλωσε ο Μανσούρ Νταρατζατί στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο Νταρατζατί είπε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε «περίπου στις 19:30, τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) και πως «ευτυχώς δεν υπάρχουν θάνατοι μέχρι στιγμής».

Το διυλιστήριο, που λειτουργεί από το 1968, ανήκει στην Εταιρεία Διυλιστηρίου Πετρελαίου της Τεχεράνης και έχει χωρητικότητα 250.000 βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε ο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης, σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας απέρριψε «κάθε εικασία για σαμποτάζ στο διυλιστήριο».

«Το ατύχημα συνέβη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά», πρόσθεσε.

«Η πυρκαγιά είναι πελώρια… μερικές από τις δεξαμενές αποθήκευσης φλέγονται», δήλωσε ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που βρισκόταν κοντά στο σημείο.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά για να μην επεκταθεί στις άλλες δεξαμενές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, 18 από αυτές δεξαμενές έχουν πιάσει φωτιά.

Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο αυτό της Τεχεράνης σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν για τη βύθιση στην Θάλασσα του Ομάν, ανοικτά του λιμανιού Ζασκ, του πλοίου εφοδιασμού Kharg, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μήκους άνω των 200 μέτρων, έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς από «μυστηριώδη προέλευση».

Τα βιομηχανικά ατυχήματα είναι συχνά στο Ιράν.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στις 23 Μαΐου έπειτα από έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και εκρηκτικών στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τρεις μέρες αργότερα, έκρηξη σε πετροχημικό κέντρο στον Κόλπο σκότωσε έναν άνθρωπο.

Επιπλέον, το Ισραήλ, εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εμφανίζεται ως ο υπ΄αριθμόν ένα ύποπτος για δύο ατυχήματα που συνέβησαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τα οποία η Τεχεράνη έκρινε ότι ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Δεδομένων των εντάσεων με το Ισραήλ, ορισμένοι στο Ιράν τείνουν να θεωρούν υπεύθυνες τις ισραηλινές υπηρεσίες για κάθε ατύχημα, αλλά για άλλους, οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν θέσει σε σχεδόν πλήρη απομόνωση την Ισλαμική Δημοκρατία από τον υπόλοιπο κόσμο και περιπλέκουν τη συντήρηση των βιομηχανικών υποδομών, είναι μια πιο πειστική εξήγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ