today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

ΚΚΕ: Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμβολιασθέντων

«Τις επιπτώσεις σε βάρος της προστασίας της υγείας του λαού αλλά και της προάσπισης των λαϊκών ελευθεριών από την ενεργοποίηση του “πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού” της ΕΕ» σημειώνει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πάνω από έξι μήνες από την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της Covid-19 αυτά παράγονται και πωλούνται από τους φαρμακευτικούς ομίλους σαν ιδιοκτησία τους και εμπόρευμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών χωρών, ευθύνεται για τους αργούς ρυθμούς του αναγκαίου εμβολιασμού του πληθυσμού, ενώ με το σταγονόμετρο χορηγούνται στους λαούς των λιγότερο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Όταν όμως πρόκειται για τις ανάγκες των μονοπωλίων ΕΕ και κυβερνήσεις αντιδρούν ταχύτατα, όπως με το λεγόμενο “πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό” της ΕΕ που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, με διαδικασίες εξπρές. Το πιστοποιητικό αυτό υλοποιεί τις απαιτήσεις των ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών. Παρά το γεγονός ότι από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν αποδεικνύεται η μη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους, ΕΕ και κυβερνήσεις δεν διστάζουν για άλλη μία φορά να ρισκάρουν την υγεία των λαών. Ταυτόχρονα, η ΕΕ παρέχει άλλοθι στις κυβερνήσεις για τη μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τις απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες για την άρνηση θωράκισης των δημόσιων συστημάτων υγείας, αποσκοπεί να απαλλάξει κράτος κι εργοδοσία από το “κόστος” για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν σε εργασιακούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, κρατικές υπηρεσίες κλπ» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως προσθέτει, «εκτός από τους κινδύνους για την υγεία των λαών το “πράσινο πιστοποιητικό” αποτελεί κι επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μέσω των πιστοποιητικών, ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από βάσεις δεδομένων και μηχανισμούς της ΕΕ, των κρατών-μελών, εργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει τους όρους επεξεργασίας τους και τα όρια της αξιοποίησης τους».

«Ο “Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων” (ΓΚΠΔ) της ΕΕ όχι μόνο δεν προσφέρει προστασία, αντίθετα αξιοποιείται σαν εργαλείο θέσπισης τέτοιας έκτασης εξαιρέσεων που καθιστούν “νόμιμη” κάθε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ, κυβερνήσεις, κρατικούς μηχανισμούς και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η δυνατότητα από το κάθε κράτος-μέλος συμπερίληψης στο πιστοποιητικό και πρόσθετων δεδομένων (όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών) και η επέκτασή του και σε άλλες χρήσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, αποδεικνύει ότι ο μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων με αφορμή το “πράσινο πιστοποιητικό” ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να μονιμοποιηθεί και επεκταθεί, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες» αναφέρει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ.

Προσθέτει, επίσης, ότι «την ίδια ώρα που η ΕΕ δημιουργεί δική της ψηφιακή πύλη και στηρίζει τα κράτη-μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τα δικά τους τεχνολογικά μέσα για να ελέγχουν εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, διάφοροι φορείς, όπως η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) χρησιμοποιούν ήδη διάφορες δικές τους εφαρμογές, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν και αξιοποιούν δικές τους τεχνολογικές εφαρμογές. Διαμορφώνεται έτσι ένα δαιδαλώδες δίκτυο με το οποίο τα όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις, φορείς, επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν, αποθηκεύουν, επεξεργάζονται, αξιοποιούν και ανταλλάσσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, με την πρόσφατη πείρα από τις ανάλογες εφαρμογές ιχνηλάτησης και των βάσεων δεδομένων τους, να επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες».

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση του “πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού”:

– Συνοδεύεται από τη συρρίκνωση ακόμα κι αυτών των ανεπαρκών μέτρων από κυβερνήσεις κι εργοδοσία που εκθέτει τους λαούς σε μεγάλους κινδύνους, που έχουν ήδη επισημάνει παγκόσμιοι κι ευρωπαϊκοί επιστημονικοί φορείς της υγείας;

– Έχει σαν αποτέλεσμα δεδομένα εκατομμύριων ανθρώπων να παραμένουν εντελώς απροστάτευτα από την ΕΕ, κυβερνήσεις, μηχανισμούς καταστολής και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος και ανεξέλεγκτη η συλλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση και διαβίβασή τους;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ