today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Δ.Αβραμόπουλος: Να περιμένουμε την έκβαση των συνομιλιών Τουρκίας – ΗΠΑ

Για «καινούργιο ξεκίνημα» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έκανε λόγο ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σημασία έχει, πώς από εδώ και πέρα θα μπορέσουμε να χτίσουμε οι δύο χώρες σχέσεις εμπιστοσύνης».

Σημειώνοντας πως τα μηνύματα που εξέπεμψε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ήταν «ελάτε να αποτολμήσουμε, να φύγουμε από το τέλμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές μας κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν και που, μοιραία, μας οδηγούν διαρκώς σε κρίσεις, σε συγκρούσεις και σε αντιπαραθέσεις», ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε πως «μία από τις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, με τη σωστή διαχείριση του COVID και την ξεκάθαρη θέση της για το πού βρίσκεται και πού ανήκει -«και είναι ξεκάθαρη η θέση της και απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση»-, έχει ισχυροποιηθεί πολιτικά. Προσέθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν θέση ξεκάθαρη επίσης σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει» ωστόσο συμπλήρωσε πως πρέπει «περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι και η τελική έκβαση των συνομιλιών που είναι σε εξέλιξη και των σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής».

Τέλος, υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Όπως είπε, «είναι γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στο ΝΑΤΟ, είναι συνεπής σύμμαχος και ένας από τους βασικότερους εταίρους. Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή, όχι μονάχα σε σχέση με την Τουρκία αλλά και στα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρειο Αφρική, στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ