today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Ρωσία: Το Newsru διακόπτει τη λειτουργία του εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης

Ο ιστότοπος Newsru ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματάει τη λειτουργία του «για οικονομικούς λόγους», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι διαφημιστικές εταιρείες κατέστησαν σαφές ότι δεν δίνουν διαφημίσεις επειδή η θεματική του δεν ακολουθεί τα φιλικά προσκείμενα στο Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης.

Η διεύθυνση του ιστότοπου Newsru ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του «για οικονομικούς λόγους» εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα. «Η δική μας καθημερινή εικόνα άρχισε να διαφέρει τόσο από την εικόνα που έχουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες σταμάτησαν να συνεργάζονται μαζί μας μετά τα γεγονότα του 2014, ενώ οι υπόλοιπες άρχισαν ήδη από εφέτος να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της διεύθυνσης του ιστότοπου.

Ο ιστότοπος Newsru.com άρχισε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου του 2000. «Στις αρχές του αιώνα είμασταν το NTV.ru, για πρώτη φορά στην Ρωσία είχε δημιουργηθεί σάιτ τηλεοπτικών ειδήσεων, του ίδιου του καναλιού NTV, την εξόντωση του οποίου θυμήθηκαν μόλις πρόσφατα», γράφει στην ανακοίνωσή της η διεύθυνση του σάιτ, επισημαίνοντας ότι σε όλο αυτό το διάστημα έγραψαν περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια ειδήσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα το αναγνωστικό κοινό του ιστότοπου ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια αναγνώστες.

Το τοπίο των τηλεοπτικών μέσων της Ρωσίας κυριαρχείται από μέσα ενημέρωσης φιλικά προς το Κρεμλίνο. Στο διαδίκτυο και στα έντυπα μέσα υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία, αν και πολλά μέσα ενημέρωσης που είναι επικριτικά προς το Κρεμλίνο έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «ξένοι πράκτορες» που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οι οποίες αποτρέπουν τους διαφημιστές να καταχωρούν διαφημίσεις αλλά και τους αναγνώστες να τα υποστηρίζουν οικονομικά.

Η Ρωσία έχει συμπεριλάβει στο μητρώο των ξένων πρακτόρων» τον αμερικανικό ραδιοσταθμό Radio Free Europe/Radio Liberty, τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Meduza και VTimes.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ