today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ρωσία: Αστυνομικός πυροβόλησε 19χρονο (βίντεο)

Σε νοσοκομείο στο Νοβοσιμπίρσκ κατέληξε ο 19χρονος Βεκίλ Αμπνουλάγεφ, τον οποίο στις 29 Μαΐου, ενώ προσπαθούσε να τον συλλάβει, πυροβόλησε αστυνομικός της τροχαίας, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία έχει αναρτήσει σχετικό βίντεο.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλιόνα Ιστόμινα επισκέφθηκε το χωριό Μόσκοβο, έξω από το οποίο συνέβη η τραγωδία και περιγράφει ότι στο εν λόγω χωριό συγκεντρώθηκαν φίλοι του νεαρού Αζέρου αλλά και αστυνομικοί για να προστατεύσουν την οικογένεια του αστυνομικού, καθώς φοβόντουσαν πράξεις αντεκδίκησης.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έγινε γνωστό για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου, όταν ο πιο δημοφιλής ιστότοπος «ACT-54» ανάρτησε βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο Βεκίλ να ανταλλάσσει ύβρεις με τους αστυνομικούς και στην συνέχει να κείτεται μέσα σε μια λίμνη αίματος. Το βίντεο τράβηξε φίλος του, ο οποίος κατέγραψε στην κάμερα πώς οι αστυνομικοί τους συλλαμβάνουν και προσπαθούν να τους βάλουν μέσα στο περιπολικό.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta εξασφάλισε την αρχική εκδοχή του βίντεο. Στο βίντεο φαίνεται πως οι αστυνομικοί της τροχαίας οδηγούν στο περιπολικό έναν άνδρα, ο οποίος αντιστέκεται, φωνάζοντας «το ίδιο μου κάνει». Αυτός που τραβάει το βίντεο τους ακολουθεί. Αίφνης ο Βακίλ πηγαίνει για να βοηθήσει τον άνδρα τον οποίο οι αστυνομικοί έχουν βάλει ήδη στο αυτοκίνητο.

Εκεί ακούγεται ο αστυνομικός να φωνάζει στον Βεκίλ «τσακίσου από εδώ, γουρούνι. Στο χώμα, τομάρι» , να τον αγκαλιάζει και να τον ρίχνει πάνω στο καπό του αυτοκινήτου.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι στο βίντεο είναι ο 38χρονος υπαστυνόμος Αλεξάντρ Γκούσεφ. Στο σημείο εκείνο ο άνθρωπος που τραβάει το βίντεο κλείνει την κάμερα, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνδρας συνέχισε να τραβάει για ακόμη μερικά δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό και στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ο αστυνομικός να κρατάει τον Βεκίλ την ώρα που σωριάζεται.

«Του έριξες, του έριξες, βλάκα», φωνάζει ο άνδρας που καταγράφει το πρόσωπο του φίλου του και το αίμα που ρέει πάνω στο περιπολικό.

Ο αστυνομικός, φοβισμένος, κοιτάει το πρόσωπο του Βεκίλ, γονατίζει και βάζει το περίστροφο στην θήκη του. Στη συνέχει σηκώνει τον 19χρονο νεαρό, το σώμα του οποίου του γλιστράει από τα χέρια. Η στιγμή του πυροβολισμού στο βίντεο δεν έχει καταγραφεί.

Λίγες ώρες αργότερα, καθώς το βίντεο προσελκύει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, στην κατάσταση αναφέρεται το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η περιφερειακή Ανακριτική Επιτροπή ασκεί δίωξη κατά του Γκούσεφ για πρόκληση βλάβης λόγω αμέλειας και για κατάχρηση εξουσίας με χρήση βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ