Γερμανία: Eπικρίσεις δέχεται ο υπουργός Υγείας μετά τις αποκαλύψεις για τα τεστ

Φωτογραφία αρχείου - ΑΠΕ

Επικρίνεται πανταχόθεν ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας (CDU) μετά την αποκάλυψη των δικτύων NDR, WDR και της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung ότι ορισμένα κέντρα διαγνωστικών τεστ χρέωναν σαφώς περισσότερα τεστ από όσο γίνονταν στην πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής, η απάτη έχει διαπιστωθεί σε κέντρα των κρατιδίων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βαυαρίας.

Ο Σπαν ανακοίνωσε «τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Είτε πρόκειται για την προμήθεια μασκών, είτε για τα διαγνωστικά τεστ — όποιος χρησιμοποιεί την πανδημία για να πλουτίσει παράνομα θα πρέπει να ντρέπεται», έγραψε ο υπουργός στο Twitter. Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός δήλωσε επίσης μετά τα δημοσιεύματα ότι «οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να ελέγχουν καλύτερα τα κέντρα διαγνωστικών τεστ».

Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ τάχθηκε επίσης υπέρ του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου των κέντρων και του ελέγχου ποιότητας των τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά. Θα ήταν λάθος όμως να πιστέψουμε ότι όλοι εξαπατούν. Τα κέντρα λειτουργούν σωστά, η απάτη δεν είναι ο κανόνας», είπε σήμερα στο δίκτυο ZDF.

Επίσης, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD) ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους. «Όποιος εξαπατά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά», είπε την Κυριακή στο δίκτυο ARD.

H επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ επέκρινε τον υπάρχοντα κανονισμό ως «ανεπαρκή, εξού και υπήρξαν αυτά τα “μαύρα πρόβατα”. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση κακοδιαχείρισης. Και τώρα χρειαζόμαστε τάξη, διότι έτσι χάνεται πάλι η εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε την Κυριακή.

«Ο Σπαν πρέπει τώρα να παράσχει γρήγορα διευκρινίσεις και να κάνει καλύτερους ελέγχους. Απαιτούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων Άνγια Χάιντουκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Ο κανονισμός για τα διαγνωστικά τεστ του Σπαν είναι μια πρόσκληση για απάτη. Η πρότασή του να ελέγχονται τα κέντρα διαγνωστικών τεστ από τις υγειονομικές αρχές είναι απολύτως μη ρεαλιστική λαμβανομένης υπόψη της επιβάρυνσης αυτών των υπηρεσιών», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η επίσης αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Μαρία Κλάιν-Σμέινκ στο dpa.

Ο βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Άντριου Ούλμαν χαρακτήρισε «τρομακτικό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς δεν είχε σκεφτεί να ελέγχει τις χρεώσεις. Η υπεύθυνη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων προφανώς δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο», είπε στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

Επίσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Aμίρα Μοχάμεντi κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αμέλεια. «Θα έπρεπε εξαρχής να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να αποφευχθεί αυτή η απάτη. Τα κέντρα διαγνωστικών τεστ πρέπει να υποχρεωθούν να αποδεικνύουν πόσα τεστ πραγματοποίησαν πραγματικά», είπε στα δίκτυα RTL και n-tv

Ο Γενς Σπαν υπερασπίστηκε τον εαυτό του σήμερα στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθορίζει το πλαίσιο και καταβάλλει το κόστος, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τα 15.000 κέντρα διαγνωστικών τεστ. Αρμόδιοι είναι οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί, επίσης, θα μπορούσε κανείς να ρυθμίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια ποια αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να υποβάλονται», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, πολλές Εισαγγελίες ερευνούν το θέμα των κέντρων διαγνωστικών τεστ για την διαπίστωση χρέωσης μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ από ό,τι πραγματικά έκαναν.

Ο Βαυαρός προεδρεύων των υπουργών Υγείας των κρατιδίων Κλάους Χότελτσεκ δήλωσε πάντως πριν από την σημερινή τους συνεδρίαση με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν: «Όποιος θέλει να πλουτίσει με παράνομο τρόπο από την πανδημία του κορονοϊού θα πρέπει να τιμωρείται με συνέπεια». Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Υγείας της Βαυαρίας τόνισε επίσης ότι «η Βαυαρία έχει δεσμευτεί να ερευνήσει όλες τις κατηγορίες γρήγορα».