today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Λ.Δ. Κονγκό: «Λάθος συναγερμός» η έκρηξη ενός μικρού ηφαιστείου

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σήμερα σχετικά με την έκρηξη ενός μικρού ηφαιστείου, κοντά στο Νιραγκόνγκο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είναι ένας «εσφαλμένος συναγερμός», ανακοίνωσε λίγο μετά η κυβέρνηση.

«Λάθος συναγερμός για το Νιαμουραγκίρα. Ένα αεροπλάνο πέταξε πάνω από τη ζώνη του ηφαιστείου. Δεν διαπιστώθηκε καμία έκρηξη», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Επικοινωνίας, αφού έκανε λόγο για μια έκρηξη «μικρής έντασης», που δεν απειλούσε καμία κατοικημένη ζώνη στη βόρεια πλευρά αυτού του ηφαιστείου.

«Πρόκειται για δραστηριότητες ανθρακοποίησης του ξύλου σε ξυλάνθρακα, ο καπνός από τις οποίες έγινε αντιληπτός ως μια ηφαιστιακή δραστηριότητα», εξήγησε το υπουργείο.

Νωρίτερα η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως μια μικρή έκρηξη καταγράφηκε σήμερα σε ένα ηφαίστειο στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όμως πιστεύεται ότι δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Η έκρηξη στο όρος Νιαμουραγκίρα σημειώθηκε μία εβδομάδα αφότου το κοντινό όρος Νιραγκόνγκο εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το Νιαμουραγκίρα βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια της Γκόμας, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, όμως το όρος Νιραγκόνγκο υψώνεται ανάμεσά τους, δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα.

«Δεν είναι σε μια κατοικημένη ζώνη και (η έκρηξη) δεν ήταν μεγάλης έντασης», δήλωσε στο Ρόιτερς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ