today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ζ. Μακρή: Ας δώσουμε στη νέα γενιά εφόδια ζωής

«Η ελληνική επανάσταση του 1821, η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είναι η πυξίδα όλων μας στην κάθε διαδρομή» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και στελεχών των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

«Είναι, ειλικρινά, μεγάλη η χαρά μου, που σας συναντώ όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Έλληνες του εξωτερικού και της ομογένειας» τόνισε η υφυπουργός και συνέχισε: «Η επανάσταση του 1821, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα, αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση και απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες, αλλά και σε όλους τους πολίτες του κόσμου, που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα».

Η υφυπουργός επεσήμανε ότι τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι «μια εξαιρετική αφορμή για σκέψη, μελέτη, επεξεργασία, προβληματισμό, εμβάθυνση, γνώση».

«Η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών στα ιστορικά αυτά ορόσημα, η προώθηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανάπτυξη της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών, της προσωπικότητάς τους, είναι μέριμνα της Παιδείας» ανέφερε η κ. Μακρή και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε τους μαθητές να ανακαλύψουν αυτήν την καθοριστική για την Ελλάδα ιστορική περίοδο, ας συμβάλλουμε με τρόπο ουσιαστικό και ωφέλιμο στην καλλιέργεια γνήσιου ενδιαφέροντος για τα διακόσια χρόνια της νεότερης Ελλάδας, ας δώσουμε στη νέα γενιά εφόδια ζωής».

Η υφυπουργός απευθύνθηκε και προς τις μαθήτριες και τους μαθητές της ομογένειας, λέγοντας: «Είστε η έμπνευσή μας και ο οδηγός μας για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Εσείς που, αν και ζείτε μακριά από τη χώρα μας, την έχετε στην καρδιά και στο μυαλό σας, στην καθημερινή σας ζωή, στις πράξεις και στις δράσεις σας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και προς τους παιδαγωγούς, που, όπως είπε, θωρακίζουν την ελληνική ιστορία και παιδεία και διασώζουν την «συλλογική κληρονομιά», διδάσκοντας τα παιδιά με «το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ την προσφορά σας στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητα και συναίσθηση, στην καλλιέργεια της ελληνικότητας μέσω της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, όπου βρίσκονται Έλληνες, στην ανάδειξη της ιστορικής αξίας των γεγονότων αλλά και της διαχρονικής αξίας των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, μέσα από ουσιαστικές δράσεις. Σας είμαι ευγνώμων για την ουσιαστική αυτή εμπειρία και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή πρόοδο στα παιδιά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ