today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Οι Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου στην Κύπρο. Ανάλυση του Γ.Ρουσόπουλου

Μπορεί οι Προεδρικές Εκλογές της Κύπρου να είναι οι πιο δημοφιλείς λόγω των αυξημένων εκτελεστικών καθηκόντων του εκλεγμένου Προέδρου, ωστόσο παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τις Κυπριακές Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου.

Εκτίμηση μου είναι ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 70-75% θα δώσει το παρόν στις κάλπες την Κυριακή 30 Μαΐου. Σημαντικό εύρημα για την έκβαση των αποτελεσμάτων αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ηλικιακές ομάδες 18-24 και 55-74 θα προσφύγουν με μαζικότητα στις κάλπες. Η εκλογική ηλικιακή ομάδα 18-24 είναι περισσότερο ευμετάβλητη, σε αντίθεση με τους 55-74, που είναι κατά κύριο λόγο πιστοί στα μεγάλα κόμματα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι. Επίσης, παρατηρούμε ρεκόρ κομμάτων που επιδιώκουν την είσοδο τους στη Βουλή καθώς και ρεκόρ υποψηφίων. Το ποσοστό των αναποφάσιστων, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, κυμαίνεται στο 6%-8%.

Του Γιάννη Ρουσόπουλου*

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, παρατηρείται έντονα το συναίσθημα της οργής και της αγανάκτησης από την πλειοψηφία των πολιτών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ελλιπή εμπιστοσύνη στους θεσμούς δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, γίνεται μία προσπάθεια αποτύπωσης του εκλογικού τοπίου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

ΔΗΣΥ

Το κυβερνών κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διαθέτει μία σταθερή εκλογική βάση. Είναι ένα νεοσυντηρητικό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα με την μεγαλύτερη ιστορία εκλογικών νικών στην Κύπρο.Το σχετικά πρόσφατο γεγονός με τα «χρυσά» διαβατήρια είναι δεδομένο ότι θα πλήξει εκλογικά το κυβερνών κόμμα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να του στερήσει την πρωτιά στην επόμενη Βουλή. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα σύγχρονο φιλοευρωπαϊκό κόμμα με βαθιές ρίζες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να θεωρούν τον ΔΗΣΥ ως το κόμμα που παράγει το καλύτερο κοινοβουλευτικό έργο. Εκτίμηση μου είναι ότι το ποσοστό του ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στο 25,5% – 28%. Αναφορικά με τις έδρες στη Βουλή, εκτιμώ ότι θα λάβει από 16 μέχρι 18 έδρες με πιθανότερο σενάριο τις 17.

ΑΚΕΛ

Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.) αποτελεί μετεξέλιξη του ΚΚΚ, ενώ ως ιδεολογική βάση έχει τον νεοκομμουνισμό. Σαφώς και απέχει πολύ από τα σύγχρονα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Το ΑΚΕΛ διαθέτει, μέχρι στιγμής, την μεγαλύτερη συσπείρωση από όλα τα υποψήφια κόμματα, γεγονός που δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Την ίδια συσπείρωση παρατηρούμε πολύ συχνά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Είναι δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ θα είναι το δεύτερο κόμμα ωστόσο αποκλείω την πιθανότητα να απειλήσει καθαρά το ΔΗΣΥ. Εκτιμώ ότι η διαφορά με τον ΔΗΣΥ θα είναι +2% τουλάχιστον. Μειονέκτημα του ΑΚΕΛ αποτελεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να πείσει νέους ψηφοφόρους. Η σιδερένια ιδεολογία, η μη προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής καθώς και το γεγονός ότι ο αρχηγός τους παραμένει στην ίδια θέση εδώ και 12 χρόνια θεωρώ πως θα στερήσουν τη νίκη από το ΑΚΕΛ. Εκτιμώ ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί μεταξύ 23,2% και 25,5% ενώ σε επίπεδο εδρών από 14 μέχρι 16 έδρες με πιθανότερο σενάριο τις 15 έδρες.

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα, με σαφή ροπή προς τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Το ΔΗΚΟ αποτελεί κόμμα-ρυθμιστή για το πολιτικό σύστημα της Κύπρου καθώς αναμφίβολα θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην επόμενη Βουλή. Το γεγονός, όμως, ότι είναι κατά βάση κόμμα συνεργασίας θεωρώ ότι την δεδομένη στιγμή θα του στοιχήσει. Λόγω της πόλωσης που επικρατεί καθώς και λόγω της απειλής του ΔΗΣΥ από το ΑΚΕΛ, θεωρώ ότι θα έχει μεγάλες διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς τον ΔΗΣΥ. Εκτιμώ ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί από 11% έως 13,2% ενώ σε επίπεδο εδρών θα κερδίσει από 6 μέχρι 8 έδρες με πιθανότερο σενάριο τις 7.

ΕΛΑΜ

Το εθνικιστικό ακροδεξίο ΕΛΑΜ θεωρώ ότι θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τις επικείμενες εκλογές. Αρχικά, θα κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων διαμαρτυρίας που δεν τους «πιάνουν» οι δημοσκοπήσεις. Το αντισυστημικό προφίλ του, η σκανδαλολογία και η κινδυνολογία καθώς και η σχεδόν μόνιμη άρνηση που προέβαλλε στις αναγκαιότητες της πανδημίας, θεωρώ ότι θα του δώσουν ένα σημαντικό ποσοστό την 30η Μαΐου. Το ΕΛΑΜ θα καταφέρει να κερδίσει μερίδα δεξιών δυσαρεστημένων από τον ΔΗΣΥ. Σχεδόν πάντοτε, η οργή, η αγανάκτηση, η μη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό μιας χώρας οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ψήφων διαμαρτυρίας σε αντισυστημικά κόμματα. Η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την οποία φέρεται το ΕΛΑΜ να διατηρούσε σχέσεις, θα επηρεάσει σίγουρα αρνητικά το κόμμα. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι το ποσοστό του ΕΛΑΜ θα κυμανθεί από 6,5% έως 8,5%. Αναφορικά με τις έδρες θεωρώ ότι το θα κερδίσει 6 έδρες. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει σε βάθος την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.

ΕΔΕΚ

Το ΕΔΕΚ έχει μία σχετικά υψηλή συσσώρευση ψηφοφόρων, είναι παλιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σταθερή εκλογική βάση και παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Λόγω της διεκδίκησης της νίκης από μεριάς του ΑΚΕΛ, θεωρώ ότι η διαρροές προς αυτό θα είναι μεγάλες. Επίσης, θεωρώ ότι το ΔΗΚΟ θα καταφέρει στο τέλος να κερδίσει μία σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΕΔΕΚ. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέγραψε ένα ισχυρό ποσοστό (10,58%) στις ευρωεκλογές του 2019. Θεωρώ ότι το ΕΔΕΚ θα κυμανθεί από 4,8% έως 6,3% ενώ σε επίπεδο εδρών θα καταλάβει 2 με 3 έδρες.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η μαζική πρόθεση συμμετοχής της ηλικιακής ομάδας 18-24 θα αποτελέσει σίγουρα καθοριστικό παράγοντα για το ποσοστό που θα καταφέρει τελικά να κατορθώσει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Οι ανερχόμενοι Πράσινοι της Γερμανίας, που φαίνεται ότι διεκδικούν την πρωτιά στην Καγκελαρία θα διαδραματίσει σίγουρα καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό ένστικτο των πολιτών. Η δημοτικότητα του αρχηγού τους βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ωστόσο η συσπείρωση που παρουσιάζει το Κίνημα είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Εκτιμώ ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί από 5,6% έως 7,5%. Σε επίπεδο εδρών, με βάση τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται ότι κερδίζει 3-4 έδρες.

ΔΗΠΑ   

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι κεντρώο, μικρό κόμμα με σαφή φιλελεύθερα χαρακτηριστικά χωρίς σταθερή εκλογική βάση. Όπως γίνεται αντιληπτό, η εκλογική του βάση επηρεάζεται άμεσα από την αντίστοιχη της ΔΗΚΟ αλλά και του ΔΗΣΥ. Εκτιμώ ότι τα δύο τελευταία κόμματα θα καταφέρουν να απορροφήσουν ένα σημαντικό ποσοστό φιλικά προσκείμενων ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ. Εκτιμώ ότι το ποσοστό της θα κυμανθεί από 3,5% έως 6% ενώ σε επίπεδο εδρών 1 έως 2 έδρες, κατορθώνοντας να εισέλθει στην επόμενη βουλή.
Τέλος, θεωρώ ότι η Αμμόχωστος για την Κύπρο, το Κόμμα για τα Ζώα θα κυμανθούν πέριξ του 1% ενώ η Αλληλεγγύη πέριξ του 2%, μη κατορθώνοντας να εισέλθουν στη βουλή.

*Ο κ. Γιάννης Ρουσόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ