today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ο γρίφος Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Μετά την επεισοδιακή, επικοινωνιακά, επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Τουρκία, έφτασε η ώρα της έλευσης στην Αθήνα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα του Τούρκου ομολόγου του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε μια επίσκεψη που θα μπορούσε πολύ απλά να χαρακτηριστεί γρίφος. Μια επίσκεψη η οποία γίνεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, όπου γεωπολιτικά το παιχνίδι στην ευρύτερη γειτονιά μας έχει χοντρύνει, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο, και η Τουρκία δεν φαίνεται να αλλάζει το τροπάριο στο Αιγαίο και την Κύπρο. Γρίφος λοιπόν η παρουσία Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Γιατί γρίφος θα αναρωτηθεί κανείς; Η απάντηση αρκετά περίπλοκη. Μετά το δημόσιο μπράντεφερ της Άγκυρας μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του κ. Τσαβούσογλου, το οποίο απέδειξε το χάσμα που  υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο αφορά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις και την πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν, σε Αιγαίο , Κύπρο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί έρχεται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών;

Εάν έρχεται για να ανταποδώσουμε απλά τη φιλοξενία ως παραδοσιακά φιλόξενοι Έλληνες, αλλά και για να δείξουμε στους διεθνείς παράγοντες, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ότι εμείς συζητάμε καλή τη πίστη, όλα καλά και άγια.

Εάν όμως έρχεται για οτιδήποτε άλλο, τότε τα ερωτήματα είναι πολλά και καυτά. Εάν συζητήσουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ βάση του Δικαίου της Θάλασσας, όλα μια χαρά. Και εάν συζητήσουμε οτιδήποτε για το Κυπριακό στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επίσης όλα καλά.

Έρχεται λοιπόν ο κ. Τσαβούσογλου και ερχόμενος δεν ξεκινάει και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού θα επισκεφτεί και καλά για ιδιωτική επίσκεψη τη Θράκη, όπου το καθεστώς Ερντογάν σφυροκοπά και στηλιτεύει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την Ελλάδα, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της “τουρκικής”, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί η Άγκυρα, μειονότητας στην Θράκη. Για να δούμε λοιπόν σε το σόου θα προβεί ο κ. Τσαβούσογλου στην Θράκη, και με τι τρόπο και εάν θα το καταπιούμε.

Ο κ. Τσαβούσογλου έρχεται και η Τουρκία του Ερντογάν, έχει ξεκινήσει από την Τρίτη τη ναυτική άσκηση Sea Wolf 2021 στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι της 6 Ιουνίου, με συμμετοχή προσωπικού 25.000, 132 πλοίων, 10 υποβρυχίων, 43 αεροσκαφών, 28 ελικοπτέρων, και 14 drones.

Και σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Τσαβούσογλου, φθάνει στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που παρά τις αλλεπάλληλες σκληρές όσο αφορά τη ρητορική και κάποιες κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, προετοιμάζεται προσεκτικά η συνάντηση του Προέδρου, Τζό Μπάϊντεν και του Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα μέσα Ιουνίου.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως αποκαλούνται από αμερικανικής πλευράς οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, δεν έχει αλλάξει ούτε σπιθαμή. Οι δύο σύμμαχοι θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαλόγου και να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές, λέει και συνεχίζει να υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

Την Τουρκία επισκέφθηκε (27 Μαΐου) και η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη, όπου θα συζητηθούν πολλά, αφού η κ. Σέρμαν, είναι μια έμπειρη διπλωμάτης με βαθιά γνώση των θεμάτων της Τουρκίας, των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού.

Αλλά και στις Βρυξέλλες, που ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την πειρατική Τουρκία του Ερντογάν, η επικρατούσα άποψη είναι ταυτόσημη με αυτή της Ουάσιγκτον. Να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο.

Έρχεται λοιπόν ο κ. Τσαβούσογλου σε μια συγκυρία εξαιρετικά περίπλοκη, βουβή και πονηρή. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί θα επιθυμούσαν να περάσει στα χαμηλά, δεν είναι μια καθόλου απλή επίσκεψη. Η περιρέουσα ατμόσφαιρα είναι δύσκολη, το γεωπολιτικό παιχνίδι κρίσιμο και η Τουρκία, μας αρέσει δεν μας αρέσει, σε αυτό το παιχνίδι παίζει πρώτο τραπέζι.

Ένας πολύ δύσκολος και κρίσιμος γρίφος η επίσκεψη Τσαβούσογλου, από την επίλυση του οποίου θα κριθούν πολλά για τις κρίσιμες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Ίδωμεν!

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ