today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Η εμμονή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΠτΔ ισοδυναμεί με εχθρότητα στους θεσμούς της Πολιτείας. Γράφει η Ν.Γιαννακοπούλου

Κατανοώ την πλήρη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριφερθεί ως Προοδευτική Αξιωματική Αντιπολίτευση, προσφέροντας μέγιστο δώρο στον κ. Μητσοτάκη. Μη έχοντας αντλήσει κανένα  χρήσιμο γι’ αυτόν συμπέρασμα από την τριπλή ήττα του το 2019 και εμφανίζοντας προφανή αδυναμία να παρουσιάσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση, ασχολείται ή με περιθωριακά θέματα ή ασκεί μια μηδενιστική, λαϊκίστικη αντιπολίτευση που, απλά, δυσχεραίνει τη θέση του, γιατί δεν πείθει κανέναν. Έχοντας διαψεύσει, οικτρά, όσους είχαν πιστέψει στα ηρωικά  «τσιτάτα» για «σκίσιμο» των Μνημονίων με ένα άρθρο και ένα νόμο, δημιούργησε χαίνουσες πληγές στα αριστερά του, με διαρροές προς το ΚΚΕ και το Μέρα 25, αφού εφάρμοσε, μεταξύ άλλων, μια μοναδικής σκληρότητας “φορομπηχτική πολιτική”, ως Κυβέρνηση.  Είναι δε καταφανές, ότι  εμφανίζει διαρροές και από τους κεντρώους ψηφοφόρους του. Ταυτόχρονα, έχοντας σκελετούς στις ντουλάπες του από τις εξωθεσμικές δραστηριότητές του για την ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης, των Μ.Μ.Ε, κ.λ.π., βρίσκεται σε μια διαρκή σύγχυση και πανικό, αναζητώντας, σπασμωδικά, άλλα θέματα, για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, από εκείνα  που θέτουν σε αμφισβήτηση τον πυρήνα της πολιτικής και ιδεολογικής του ταυτότητας και συνακόλουθα της τακτικής και της στρατηγικής του γενικότερα.

Της Νάντιας Γιαννακόπουλου*

Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω ειλικρινά, είναι η εμμονική τάση που εμφανίζουν ορισμένα  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  να επιτίθενται, αναίτια μάλιστα σε κάθε ευκαιρία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί άραγε; Την Πρόεδρο δεν έχω την τιμή να τη γνωρίζω προσωπικά, θυμάμαι όμως, καλά, ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ομόφωνα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την ψηφίσαμε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Θυμάμαι, επίσης καλά, ότι η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επελέγη ως Πρόεδρος του ΣΤΕ, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Συνακόλουθα, θεωρώ, ότι η εκλογή του Πρόεδρου  της Δημοκρατίας από τη Βουλή, γίνεται, κυρίως,  με  κριτήρια που έχουν ως βάση το ήθος, την παιδεία, την σοβαρότητα, την κοινωνική και επαγγελματική του πορεία και καταξίωση και την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διέθετε και διαθέτει η σημερινή Πρόεδρος και γι’ αυτό την ψηφίσαμε.

Έχω δε την πεποίθηση, ότι είναι αδύνατον σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, το πρόσωπο αυτό, να απώλεσε τα χαρακτηριστικά για τα οποία εξελέγη.

Με τα κριτήρια αυτά,  την ψήφισαν και εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα την επικρίνουν.

Επομένως, κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός, δεν είναι λογικό, να κρίνει κάποιον εντελώς διαφορετικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον όταν το πρόσωπο αυτό είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναρωτιέμαι, επίσης, εάν η αναιτιολόγητη κριτική που κατά περιόδους δέχεται, θα ήταν η ίδια, εάν σε αντίστοιχες ενέργειες προέβαινε  άνδρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ας είμαστε λοιπόν, όλοι, φειδωλοί και προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας. Ας μην «ισοπεδώνουμε» τα πάντα, γιατί τελικά,  κάθε επίθεση στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τους θεσμούς, πληγώνουν τελικά τους ίδιους τους θεσμούς της Πολιτείας και όχι τα πρόσωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ