today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΤτΕ: Αρχαίος κόσμος και νεότερη τέχνη

Μια συλλογική έκδοση για τη σχέση αρχαίας και νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε το συλλογικό βιβλίο «Αρχαίος κόσμος και νεότερη τέχνη», σε επιστημονική επιμέλεια της Χάριτος Κανελλοπούλου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα που βασίζονται στις εισηγήσεις της επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Ο αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική τέχνη» που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 21 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της έκθεσης «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας» (5.12.2019-1.3.2020).

Στα κείμενα του βιβλίου, οι συγγραφείς διερευνούν τη σχέση μεταξύ αρχαιότητας και όψεων της νεότερης τέχνης, από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, τόσο με διάθεση ανάδειξής της, όσο και με κριτικό πνεύμα, ως μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που προσφέρει πολύπλευρες αναγνώσεις. Αυτός ήταν και ο στόχος της εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στην οποία τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του «συνομίλησαν» με επιλεγμένα έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στις μέρες μας, αρχαιολογία και τέχνη συγκλίνουν με ποικίλους τρόπους σε ευρύ φάσμα εννοιών και πρακτικών: Από την παρουσίαση εικαστικών παρεμβάσεων σε αρχαιολογικούς μουσειακούς χώρους μέχρι τις αρχαιολογικές ερμηνείες που λαμβάνουν έμπνευση από την εικαστική δημιουργία, η αρχαία και η νεότερη καλλιτεχνική έκφραση, χάρη στη δυνατότητα της συνομιλίας τους, γίνονται εντονότερα επιδραστικές.

Η ελληνική αρχαιότητα μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορη πηγή θεμάτων, τεχνοτροπιών, μεταφορών και συμβολισμών, ένας τόπος αναφοράς για πολλούς Έλληνες και ξένους νεότερους καλλιτέχνες, ο οποίος επαναπροσδιορίζεται από τις εικαστικές τους αναζητήσεις και τις καλλιτεχνικές τάσεις και επιταγές κάθε εποχής.

Η συλλογική έκδοση περιλαμβάνει τα εξής κείμενα:

Γιάννης Γαλερίδης, ερευνητής A΄ βαθμίδας στο Κέντρο Έρευνας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών:

«Θέματα κλασικής μυθολογίας στην ελληνική ζωγραφική του 19ου και του 20ού αιώνα»

Γλαύκη Γκότση, ιστορικός τέχνης και διδάσκουσα στο Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο:

«Μορφές γυναικών στην τέχνη, τύποι και μεταβολές: Σκέψεις με αφορμή μια έκθεση»

Μιχάλης Λυχούνας, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας:

«Ex oriente lux: Από την κλασική αρχαιότητα στη λάγνα Ανατολή»

Θοδωρής Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων:

«Από το goût grec στο Greek Revival: Νεοκλασικές εκδοχές της ελληνικής αρχαιότητας»

Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Αρχαιόθεμα χαρακτικά έργα από τη Συλλογή έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος».

Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης και επιστημονική υπεύθυνη-επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Ο αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική γλυπτική: Θέματα από τον 19ο στον 20ό αιώνα».

* Τα κείμενα συνοδεύονται από αγγλικές περιλήψεις, εκτενή βιβλιογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το βιβλίο δεν διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, αλλά είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ