today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τι περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Μια πιο εποικοδομητική και ειλικρινή συμπεριφορά περιμένει η Ελλάδα από την Τουρκία, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου, στην Αθήνα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει τετ-α-τετ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ανταπόδοση της συνάντησης Ερντογάν-Δένδια στην Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή πάντως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak, υποστηρίζει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ  αναμένεται  να θέσει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές. Μια εκδοχή που ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ την Κυριακή 30 Μαΐου θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη όπου όλα τα ενδεχόμενα για εμπρηστικές δηλώσεις, παραμένουν ανοικτά.

Του Κώστα Πασίση

Άλλωστε η Αθήνα πήρε μια πρόγευση των τουρκικών προθέσεων και επιδιώξεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θράκη, όπου επανειλημμένως έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Ένα θέμα που η Τουρκία «σηκώνει» πολύ το τελευταίο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, διόρθωσε τις προκλητικές και σκόπιμες  «ανορθογραφίες» του κ. Κιράν στην τηλεδιάσκεψη που είχε με το Νηπιαγωγείο Πάχνης στη Ξάνθη, λέγοντας επι λέξει:  «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική -όπως ξέρει πολύ καλά ο Δήμαρχος- έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους».

Σημειώνεται ότι μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης, που ανήκουν στη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, μιλούν άριστα ελληνικά

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η χώρα μας προετοιμάζεται για την άφιξη Τσαβούσογλου  και εξετάζει  όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια ακόμη και αυτό της …ρεβάνς, μετα τη διπλωματική πανωλεθρία που υπέστη ο τούρκος ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, πριν από εξι εβδομάδες.

Ο βουλευτής Σερρών ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε  ότι «εκείνο που επιδιώκει η Ελλάδα είναι να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο Διεθνές Δίκαιο».

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή 30 Μαΐου.

Και στο …βάθος συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Με δεδομένο ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια πρόοδος στην επικείμενη συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εστιάσει τη συζήτηση στα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών, στον Τουρισμό και το εμπόριο, με στόχο ένα ήρεμο …καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που επαναλαμβάνονται μετα από μια διακοπή δέκα πέντε μηνών.

Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθεί η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, αλλά απ ότι φαίνεται το κύριο …μενού θα είναι η προετοιμασία ενός τε-α-τετ  Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Μια συνάντηση που επιδιώκουν τόσο οι ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια πιο θετική ατζέντα.

Η Αθήνα πάντως, σε αυτή τη φάση βλέπει ότι η Άγκυρα συνεχίζει την αδιάλλακτη συμπεριφορά της σε όλα τα ζητήματα, ενώ συντηρεί την ένταση σε λεκτικό επίπεδο, με δηλώσεις υψηλόβαθμων  τούρκων αξιωματούχων.

Παραμονές της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθηνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ με δηλώσεις του, απείλησε επι της ουσίας, με επιστροφή του «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο…

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ