today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Βουλή: Κόντρα Βορίδη-Βελόπουλου για την εκλογή προέδρου του ΑΣΕΠ

Η χθεσινή εκλογή, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, του προέδρου του ΑΣΕΠ Θανάση Παπαϊωάννου, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Οι αιτιάσεις του κ. Βελοπούλου για συναλλαγή της κυβέρνησης κάτω από το τραπέζι με το ΚΙΝΑΛ, για την εκλογή του νέου προέδρου του ΑΣΕΠ Θανάση Παπαϊωάννου, που ασκούσε μέχρι χθες τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μάκη Βορίδη που κατηγόρησε τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ότι απαξιώνει και προσβάλλει το θεσμό.

«Το ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή και έχει την ευθύνη για τη διενέργεια προσλήψεων στο Δημόσιο. Υπάρχουν εκτενείς νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της λειτουργίας του και της επιλογής των μελών του. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Στη διαδικασία της επιλογής των μελών του δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση, την έχει η Διάσκεψη των Προέδρων για να διασφαλίζεται έτσι η μεγαλύτερη συναίνεση με την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται», τόνισε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε:

«Αυτή η διαδικασία από τη Διάσκεψη των Προέδρων εξασφαλίζει την επιλογή προσώπων, εγνωσμένου κύρους, ικανότητας και εγκυρότητας όπως απαιτεί και η συνταγματική πρόβλεψη. Η πολιτική προέλευση του προσώπου εμάς δεν μας αφορά. Εκείνο που εξετάζεται είναι αν είναι τίμιοι, ηθικοί, ακέραιοι και ικανοί να αναλάβουν το αξίωμα».

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ακόμα ότι «ο Θανάσης Παπαϊωάννου υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας των προέδρων της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη και απέδειξε την εντιμότητα, την ακεραιότητα και την ικανότητά του».

«Άρα, οι σκέψεις που αναπτύξατε είναι προσβλητικές και μειωτικές για τα πρόσωπα της Ανεξάρτητης Αρχής, τα αδικείτε κατάφωρα αλλά κυρίως αδικείτε τον θεσμό και τη διαδικασία η οποία τηρήθηκε ακριβώς και ακέραια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Βελόπουλος μίλησε για «σκανδαλώδη και οργιώδη υπόγεια συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ», επιλέγοντας όπως είπε, έναν «πασόκο», στη θέση του προέδρου του ΑΣΕΠ.

«Δεν υπήρχαν άλλα αξιόλογα πρόσωπα να βάλετε, από άλλους χώρους, ικανά, ηθικά, και εγνωσμένου κύρους εκτός από ΠΑΣΟΚ; Υπήρχαν, αλλά εσείς, κάνατε μια συναλλαγή γιατί προετοιμάζεστε για τις επόμενες εκλογές και θέλετε να κάνετε ποσόστωση στις προσλήψεις και να εργαλειοποιήσετε το ΑΣΕΠ», υποστήριξε ο κ. Βελόπουλος.

Στο θέμα, παρενέβη και ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγορώντας τον κ. Βελόπουλο ότι είναι «αριστοτέχνης στην γκρίζα προπαγάνδα».

«Η γκρίζα προπαγάνδα είναι δύο αλήθειες και δύο ψέματα αντίθετα από την μαύρη προπαγάνδα που είναι και τα 10 ψέματα. Πρέπει να ξεχωρίσει ο κ. Βελόπουλος την ιδιότητα του πολιτικού με του τηλεπαρουσιαστή και του επιχειρηματία και να την σέβεται από το βήμα της βουλής. Δεν είπε ο κ. Βελόπουλος ότι ο κ. Παπαϊωάννου επιλέχθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι επιστημονικός συνεργάτης και όχι κομματικός» ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει κομματική ιδιότητα όταν μιλάμε για Ανεξάρτητες Αρχές. Μπορεί να υπάρχουν προτεινόμενοι υποψήφιοι, και το ΠΑΣΟΚ έβγαλε αρκετά άξια στελέχη αλλά αυτό δεν το χρεωνόμαστε ούτε το πιστωνόμαστε».

«Ο κ. Βελόπουλος δεν αναφέρθηκε στην ποιότητα των ανθρώπων αλλά στη διαδικασία εκφράζοντας ένα προβληματισμό για την επιλογή του νέου προέδρου», ανέφερε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και παρέπεμψε στην παροιμία «όποιος έχει μύγα μυγιάζεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ