today-is-a-good-day
19 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον Σλοβένο υφυπουργό Εξωτερικών Γκάσπερ Ντόβζαν (Gašper Dovžan), ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβενία κατά το β΄εξάμηνο του 2021.

Κατά τη συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, όπως αναφέρεται σεανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες και η πορεία προετοιμασίας της επικείμενης Σλοβενικής Προεδρίας, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2021.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την στήριξη της χώρας μας στο έργο της επερχόμενης Σλοβενικής Προεδρίας, τονίζοντας ότι είναι θετικό γεγονός ότι η Σλοβενία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ως χώρα η οποία γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η έγκριση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αποδέσμευση τωνκονδυλίων της ανάκαμψης.

Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, γνωστοποιείται πως ο αναπληρωτής υπουργόςυπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης εισόδου και έδωσε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εσωτερική, επισημαίνοντας τηνανάγκη αξιοποίησης όλων των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ για την ενίσχυση των επιστροφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ