today-is-a-good-day
19 C
Athens

Έκκληση EASA προς όλες τις αεροπορικές να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας της αεροπορίας (EASA) έκανε σήμερα έκκληση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για λόγους ασφάλειας, με το αιτιολογικό ότι η αναγκαστική προσγείωση στην οποία υποχρεώθηκε αεροσκάφος της Ryanair έθεσε εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Ο EASA ανακοίνωσε ότι προτείνει στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ αλλά και σε εκείνες που δεν ανήκουν σε χώρες του μπλοκ και που πετούν από και προς τις χώρες της ΕΕ να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας παρά μόνο για περιπτώσεις ανάγκης.

“Οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια αυτή θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για τον σεβασμό που επιδεικνύει η Λευκορωσία στους διεθνείς κανονισμούς πολιτικής αεροπορίας”, αναφέρει η EASA σε ενημερωτικό της δελτίο για την ασφάλεια των πτήσεων.

“Οι ενέργειες της Λευκορωσίας προκάλεσαν αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας για την πτήση της Ryanair και έθεσαν εν αμφιβόλω την ικανότητα της Λευκορωσίας να παράσχει ασφαλείς υπηρεσίες εναέριας πλοήγησης”, όπως αναφέρεται.

Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν χθες να αλλάζουν την πορεία των πτήσεών τους καθώς αυξανόταν η παγκόσμια κατακραυγή για την ενέργεια του Μινσκ, την Κυριακή, να υποχρεώσει το αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στη Λευκορωσία με στόχο να συλλάβει έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Την Δευτέρα υπουργοί της ΕΕ κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν στις λευκορωσικές αερογραμμές να πετούν στην ΕΕ παρότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί επίσημα μέτρα ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας στις 3 Ιουνίου.

Η παρέμβαση της EASA για λόγους ασφάλειας είναι διαφορετική από την απειλή σε υπουργικό επίπεδο για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων και περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και οι οποίες συνεχίζουν να πετούν πάνω από την Λευκορωσία–τμήμα του βασικού αεροδιαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Ωστόσο, οι οδηγίες του δεν είναι υποχρεωτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ