today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Foreign Policy: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο

Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Foreign Policy υμνεί την επιστροφή της Ελλάδας ως διπλωματικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία και Αίγυπτο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για μια επιτυχημένη διπλωματική χρονιά για την Ελλάδα επισημαίνοντας το δανεισμό πυραύλων τον Απρίλιο Σαουδική Αραβία, και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργός, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη για να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, ενώ υπενθυμίζεται πως τόσο ο κ. Δένδιας όσο και Έλληνες αξιωματούχοι έχουν επίσης πραγματοποιήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Foreign Policy υπογραμμίζει, επίσης, τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέροντας πως η Γαλλία αποτελεί βασικό εταίρο ασφαλείας καθώς συμφώνησε να προμηθεύσει την Αθήνα με πολεμικά αεροπλάνα τον Ιανουάριο και προσέφερε πολεμικά πλοία τον Μάρτιο. Τον Μάιο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών». Το άρθρο υπογραμμίζει πως η Ελλάδα εστιάζει τη  διπλωματία της κυρίως στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα διεκδικεί την επιρροή της σε μια περιοχή που παραμέλησε επί χρόνια», αναφέρει στο περιοδικό ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, επικεφαλής του τουρκικού προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης συμπληρώνει ότι η κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά επί σειράς θεμάτων τον τελευταίο χρόνο λειτούργησαν ως «μήνυμα αφύπνισης για την ελληνική δημοκρατία. Τόσο στο διπλωματικό μέτωπο όσο και σε εκείνο της ασφάλειας η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι σήμανε η ώρα για έναν μεγάλο στρατηγικό ανασχεδιασμό».

Τέλος, το Foreign Policy επιχειρεί μια αναδρομή στην ελληνοτουρκική αντιπαλότητα, τη «διπλωματία των σεισμών», την έναρξη των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν προ πενταετίας χωρίς να έχουν αποδώσει καρπούς καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούσαν ακόμη και ως προς το ποια θέματα θα έπρεπε να περιλαμβάνει η ατζέντα, αφού προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε δημοσίως τη Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγοντας το δρόμο για τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, την αποστολή ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων συνοδεία πολεμικών σκαφών σε ύδατα που διεκδικεί η Λευκωσία και την υπογραφή στα τέλη του 2019 της συμφωνίας με την υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Πηγή: Foreign Policy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ