today-is-a-good-day
17 C
Athens

Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ – Πανηγύρισε η Θεσσαλονίκη

Συγχαρητήρια από Κ.Ζέρβα και Στ.Καλαφάτη

Το κύπελλο ξανά στον Πύργο το Λευκό! Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το όγδοο τρόπαιο της ιστορίας του και τέταρτο τα τελευταία πέντε χρόνια, επικρατώντας 2-1 του Ολυμπιακού στον τελικό του ΟΑΚΑ. Ο Κρμέντσικ στο 90΄ πέτυχε το χρυσό γκολ του «Δικέφαλου του Βορρά» που προηγήθηκε με πέναλτι του Βιεϊρίνια στο 36΄, ενώ είχε ισοφαρίσει για τους πρωταθλητές ο Εμβιλά στο 50΄.

Με τριάδα στην άμυνα παρατάχθηκαν και οι δύο φιναλίστ. Ο ΠΑΟΚ σε ένα ξεκάθαρο 5-4-1 που «βγήκε» στον Γκαρσία, αφού σε οργανωμένο παιχνίδι είχαν «σφραγιστεί» όλοι οι διάδρομοι για τους παίκτες του Ολυμπιακού. Ίδια συνταγή και για τους «ερυθρόλευκους», που όμως χάλασε αναγκαστικά με τον τραυματισμό του Παπασταθόπουλου, ο οποίος πήρε το ρίσκο να αγωνιστεί όμως αποχώρησε νωρίς. Ο Μαρτίνς δεν άλλαξε σχηματισμό, αλλά η τριάδα του περιλάμβανε μόνο έναν «καθαρόαιμο» στόπερ (Σεμέδο) και δύο κατά συνθήκη (Εμβιλά, Χολέμπας).

Η καλύτερη στιγμή του Ολυμπιακού στο α΄ ημίχρονο ήταν μια ταχύτατη αντεπίθεση με τον Μασούρα να περνάει τη μπάλα στον Μπρούμα και τον Πασχαλάκη να νικάει τον Πορτογάλο σε τετ-α-τετ στο 13΄. Γενικά ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος στα πρώτα 45 λεπτά, πλησίασε το γκολ με κεφαλιά του Σβιντέρσκι στο δοκάρι στο 26΄ και δέκα λεπτά αργότερα άνοιξε το σκορ. Πολύ έξυπνα ο Σβαμπ βγήκε πρώτος στη μπάλα μέσα στην περιοχή, ο Εμβιλά «πέτυχε» το πόδι του Αυστριακού και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Σα έπεσε σωστά, όμως ο Βιεϊρίνια εκτέλεσε το τέλειο πέναλτι: δοκάρι και μέσα, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 στο ημίχρονο.

Όμως το προβάδισμα αυτό «έσβησε» πολύ γρήγορα… Στο 50΄ ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ και ο Γιαν Εμβιλά βρέθηκε εντελώς μόνος στη μικρή περιοχή. Με ένα πλασέ… προπόνησης «τιμώρησε» την… κοιμώμενη άμυνα του ΠΑΟΚ και ισοφάρισε.

Το γρήγορο γκολ σε συνδυασμό με την είσοδο του Φορτούνη, ανέβασαν τον Ολυμπιακό και αποσυντόνισαν τους Θεσσαλονικείς που κινδύνευσαν με ολική ανατροπή, όταν στο 55΄ ο Πασχαλάκης πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση σε κεφαλιά «ψαράκι» του Μασούρα. Η κυριαρχία των πρωταθλητών συνεχίστηκε, χωρίς όμως την «ορμή» που επέδειξαν στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Όσο κυλούσε ο χρόνος και ωρίμαζε στο σκεπτικό των παικτών η ιδέα της παράτασης, τα ρίσκα γίνονταν όλο και λιγότερα.

Όμως από δύο κόντρες ο ΠΑΟΚ «άγγιξε» το τρόπαιο με τον Κρμέντσικ να χάνει δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες λίγο πριν από το τέλος! Στο 84΄ βιάστηκε να «κρεμάσει» τον Σα και έστειλε τη μπάλα άουτ, ενώ στο 85΄ έφυγε μόνος του και πλάσαρε για να αποκρούσει με την άκρη του ποδιού του ο Πορτογάλος γκολκίπερ. Τόσο, όσο χρειαζόταν για να περάσει η μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και ο Κρμέντσικ αναδείχθηκε σε ήρωας του τελικού. Από φοβερή ασίστ του Ζίβκοβιτς έφυγε ξανά στην «πλάτη» της άμυνας και αυτή τη φορά δεν αστόχησε. Πλάσαρε ψύχραιμα τον Σα και χάρισε στον ΠΑΟΚ το τρόπαιο στο 90΄!

Πανηγυρισμοί στο Λευκό Πύργο

Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του μεγάλου τελικού στο ΟΑΚΑ και την κατάκτηση του τροπαίου από τον ΠΑΟΚ, πλήθη φιλάθλων άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Λευκού Πύργου και με πυροτεχνήματα, σημαίες, πανό και διθυραμβικές οι αρχές, πανηγύριζαν για την κατάκτηση του όγδοου τροπαίου της ομάδας.

Από αρκετές γειτονιές της πόλης ομαδικά, οπαδοί του δικέφαλου, άρχισαν να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν την επιτυχία, περιμένοντας την άφιξη της ομάδας από την Αθήνα.

Eurokinissi

Συγχαρητήρια από Κ.Ζέρβα και Στ.Καλαφάτη

Την φωταγώγηση του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και την ανάρτηση της σημαίας του ΠΑΟΚ στο δημαρχιακό κτίριο, αποφάσισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή την κατάκτηση του 8ου κυπέλλου Ελλάδας από τον Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης, επαίνεσε τον ΠΑΟΚ, τους ποδοσφαιριστές του, την διοίκηση, αλλά έστειλε και το μήνυμα του με την ευκαιρία της συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους οπαδών της ομάδας, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, καλώντας όλους τους συγκεντρωμένους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας να φορούν μάσκες και να αυτοπροστατεύονται, όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Κάθε νίκη είναι χαρά. Κάθε τίτλος είναι περηφάνια”, , τονίζει σε δήλωσή του για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ο,τι μεγαλώνει τον σύλλογο μεγαλώνει και τη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει ο κ. Ζέρβας συγχαίροντας τον ΠΑΟΚ.

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε με τη σειρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

Στην επιστολή του ο κ. Καλαφάτης αναφέρει:
«Πανάξιος κυπελλούχος, για άλλη μία φορά! Συγχαρητήρια σε όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ, για την κατάκτηση ενός, ακόμη, τροπαίου. Στη Θεσσαλονίκη αξίζουν πρωτιές σαν κι αυτήν».

Πανηγύρι ως το ξημέρωμα

Το πιο… γλυκό και αποθεωτικό Σαββατόβραδο γεύτηκαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ μετά την χθεσινή κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας από την ομάδα τους. Τεράστιο πλήθος φιλάθλων, που κατά διαστήματα υπερέβαιναν τις 5.000, ανέμενε μέσα σε κλίμα αποθέωσης και λατρείας μετά την λήξη του παιχνιδιού τους θριαμβευτές κυπελλούχους στην πλατεία του Λευκού Πύργου, αλλά και νωρίτερα στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Εκεί γύρω στις 3:30 τα χαράματα η αποστολή έφτασε στον Κεντρικό αερολιμένα της Θεσσαλονίκης και η “νύχτα έγινε μέρα” από τα πυροτεχνήματα, τα βεγγαλικά και τις αποθεωτικές -έως και… υστερικές- εκδηλώσεις αγάπης των φίλων της ομάδας.

Ακολούθησε η πομπή του λεωφορείου της ομάδας, που από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο Λευκό Πύργο, το οποίο συχνά ακινητοποιούνταν από το μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην οδό Τσιμισκή και στους παράπλευρους δρόμους.

Πεζοί, εποχούμενοι και δικυκλιστές συνόδευαν το λεωφορείο, ενώ επικράτησε μία γενική κυκλοφοριακή αναστάτωση στο κέντρο της πόλης, μολονότι ήταν ήδη οι πρώτες πρωινές ώρες και υπήρχε παράλληλα ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή ατυχημάτων.

Στον χώρο του Λευκού Πύργου η ομάδα έφτασε γύρω στις 4:30 τα χαράματα, όπου έμεινε για ικανό χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας αποθέωση και εκδηλώσεις λατρείας από τους φιλάθλους, οι οποίοι αποχώρησαν μετά τις 6:00 το πρωί.
Η αποστολή κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Ρalace, όπου υπήρχε ένα έτοιμο, στρωμένο τραπέζι και μια σύντομη γιορτή, για να ολοκληρωθεί με τον ιδανικότερο τρόπο η κατάκτηση του 8ου κυπέλλου Ελλάδας, το τέταρτο στα τελευταία πέντε χρόνια και το έκτο από το 2000.

Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ