today-is-a-good-day
19 C
Athens

Δ.Τζανακόπουλος: Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποσυρθεί το άθλιο ν/σ της ΝΔ για τα εργασιακά

«Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός κοινοβουλίου, για να αποσυρθεί το εργασιακό νομοσχέδιο – οδοστρωτήρας που έρχεται να σαρώσει μισθούς και εργατικά κεκτημένα δεκαετιών», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα 90.4 FM».

«Η ΝΔ θέλει μια αγορά εργασίας έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών, γιατί αυτό στη δική της αντίληψη το θεωρεί “αναπτυξιακό κίνητρο”», υποστήριξε ο κ. Τζανακοπουλος και πρόσθεσε: «Αν απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας, αν μειωθούν οι μισθοί, αν δεν υπάρχουν κανόνες για το ωράριο, αν μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει απλήρωτες υπερωρίες, αν ισχύσουν όλα αυτά, στην ακραία ταξική και νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης λειτουργούν ως επενδυτικά κίνητρα».

Σχετικά με την προωθούμενη μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, υπογράμμισε ότι «αυτό θα σημάνει μία απαξιωμένη Αρχή, χωρίς εργαζόμενους, χωρίς στήριξη».

Αναφερθείς στα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του στο πεδίο της στήριξης της εργασίας, ανεφερε «την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας, τη ρύθμιση για την αιτιολογημένη απόλυση». «Δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που ανάγκασε μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα να πληρώσει 1,6 εκατ. ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες» συμπλήρωσε.

 

Για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μείζον ζήτημα κοινοβουλευτικής λειτουργίας στη χώρα…Ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανοίγουν, τα μόνα πράγματα που παραμένουν “κλειστά” είναι το πανεπιστήμιο και το κοινοβούλιο…Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η κυβέρνηση την κρατά σε υπολειτουργία γιατί θέλει να αποφύγει τις μεγάλες αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την πολιτική της αλλά και γιατί οι διαδικασίες του κοινοβουλίου φέρνουν στην επιφάνεια το πρόβλημα συνοχής που έχει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

Τέλος, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησε ότι «δεν μπορούν να γίνουν βέβαιες εκτιμήσεις για το αν ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει πρόωρες εκλογές» και πρόσθεσε: «Σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκλογικής μάχης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, διότι είναι αναγκαία ούτως ή άλλως μια μεγάλη πολιτική στροφή στη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ