today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Στην Κέρκυρα για την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων η ΠτΔ.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την Κέρκυρα για τον εορτασμό της 157ης επετείου από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της συναντήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο και τις Πρυτανικές Αρχές. Στη συνέχεια μετέβη στο τμήμα Πληροφορικής όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Παναγιώτης Βλάμος και αφού της παρουσίασε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, συνδέθηκαν μέσω zoom με επιστήμονες από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια Johns Hopkins, Harvard, Texas Medical School.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτίνω σήμερα φόρο τιμής εδώ, στη γενέτειρά του Κέρκυρα, στον Ιωάννη Καποδίστρια, έναν από τους πιο χαρισματικούς πολιτικούς άνδρες της εποχής του που άφησε βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή σκηνή.

«Δεν θα αντάλλαζα τον τάφο μου, που έχω στην Κέρκυρα, με οποιαδήποτε αποκατάσταση στον κόσμο», γράφει προς τον τσάρο Αλέξανδρο τον Α’ το 1814.

Αγάπησε πολύ τη χώρα μας, και ως ο πρώτος Κυβερνήτης της μετά την ανεξαρτησία διεύρυνε τα σύνορά της και επιχείρησε μια τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης του κράτους.

Η δολοφονία του ανέκοψε βίαια μια λαμπρή πορεία. Η πατρίδα μας, που φέτος γιορτάζει 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τον ευγνωμονεί για όλα όσα απλόχερα της πρόσφερε.»

Τέλος η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου την υποδέχθηκε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Συναντήθηκε με τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων και μετείχε στην εκδήλωση της Περιφέρειας για την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ