today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Σ.Πέτσας: Το ν/σ βάζει τέλος στην ακυβερνησία της α λα καρτ αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ως τομή, η οποία «βάζει τέλος στις συνθήκες ακυβερνησίας, που είχε προκαλέσει η αλά-καρτ απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, «οδηγούσε, σε πολλές περιπτώσεις, εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας» τόνισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, του ξεκλειδώματος των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι πολίτες, καθώς και να αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της πυρκαγιάς στο Λουτράκι αλλά και στις ενέργειες εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, είπε ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υπομνήσεις από τη ΓΓΠΠ, αλλά και ενέργειες από το υπουργείο Εσωτερικών με την έκτακτη χρηματοδότηση 17 εκ.ατ ευρώ προς τους Δήμους.

Τόνισε πάντως ότι «πάντα πρέπει να προσέχουμε το πλαίσιο, που έχει να κάνει, ιδίως με φαινόμενα παράξενα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με πυρκαγιές, σε μία μέρα που ξέρουμε ότι θα έχει πολύ ισχυρό αέρα στις δέκα το βράδυ. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας από την αστυνομία», είπε ο κ. Πέτσας.

 

Οι προωθούμενες αλλαγές που γίνονται στο όνομα της κυβερνησιμότητας έχουν στόχο τη στήριξη των γαλάζιων δημάρχων για την εκλογή τους το 2023 τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, προβλέποντας ωστόσο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα συσπειρωθούν και θα ανατρέψουν τις επιδιωκόμενες καταστάσεις. Η σημερινή παρέμβαση της ΝΔ, είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης, επιχειρεί την υποβάθμιση του ρόλου και της παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την αλλοίωση της απόφασης των τοπικών κοινωνιών. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΝΔ έχει δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες και τις αναγκαίες συγκλίσεις στο τοπικό επίπεδο.

 

Με τη φράση «δινεν όρος και έτεκεν μυν» υποδέχθηκε το νομοσχέδιο η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευ. Λιακούλη η οποία επέκρινε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει το σύστημα της αυτοδιοίκησης με καθαρά υπερσυγκεντρωτικό τρόπο. Η κ. Λιακούλη άσκησε έντονη κριτική τόσο στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, έκανε το πάν για να αναδείξει μειοψηφίες σε ρυθμιστές της τοπικής ζωής, όσο και στο νομοσχέδιο της ΝΔ το οποίο «οδηγεί σε διοικήσεις μειοψηφίας» με την αντιπροσωπευτικότητα «να πηγαίνει περίπατο».

 

Προκλητικό χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αγορητής του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης. «Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, εφάρμοσε ένα κολοβό εκλογικό σύστημα – απλή αναλογική [..] που «καμία σχέση δεν έχει με την αριστερή αγωνία, για διεύρυνση του δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας» αυτών των οργάνων, έτσι και η ΝΔ σήμερα, «με πρόσχημα την έλλειψη κυβερνησιμότητας στην τοπική διοίκηση, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα που καθιστά την πρώτη δύναμη «παντοδύναμη», με ένα ποσοστό 43%, με το οποίο μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που, για το εργατικό σωματείο, είναι απαγορευτικό να προκηρύξει απεργία», τόνισε ο κ. Συντυχάκης.

 

Στο θέμα της φωτιάς στο Λουτράκι αναφέρθηκε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης λέγοντας ότι δεν λειτούργησε το 112. Αναρωτήθηκε εάν υπάρχει προετοιμασία για εναέρια πυροσβεστικά μέσα για το καλοκαίρι και είπε ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι να βγαίνει ο κ. Χαρδαλιάς να λέει για μάσκες και πρόστιμα. Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάκης ζήτησε να σταματήσει η «κομματική ρεμούλα» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Προχωράτε στην αντικατάσταση του προηγούμενου νόμου «Κλεισθένης-1»με ένα πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο, είπε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται τη λαϊκή βούληση, ενώ σημείωσε ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν περισσότερα και νέα προβλήματα. Η κ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ