today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

“Αναλογικότητα” στα μέτρα που υιοθετούν τα κράτη-μέλη λόγω covid-19 ζητά το ΕΚ, απαντώντας στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την υπενθύμιση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψηφίσματά του τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψιν την αρχή της «αναλογικότητας» σε όποια μέτρα παίρνουν σχετικά με τη νόσο COVID-19 έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών του ΕΚ Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, απαντώντας στην επιστολή των έξι ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι έθεταν θέμα «χρήσης αστυνομικής βίας και παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου».

Απαντώντας εκ μέρους και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο κ. Αγκιλάρ προσθέτει ότι «η χρήση βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να είναι νόμιμη, αναλογική, αναγκαία και έσχατη λύση και βεβαίως να προστατεύει την σωματική ακεραιότητα των πολιτών».

Το ΕΚ καλεί επίσης τις εθνικές αρχές «σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες ή καταγγελίες για χρήση δυσανάλογης βίας, να διασφαλίζουν τη διαφανή, αντικειμενική, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα και να αποφεύγουν την ατιμωρησία». Υπό αυτήν την έννοια, προσθέτει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών, «αναμένω ότι οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίσουν ότι σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις θα διεξαχθεί εις βάθος και αποτελεσματική έρευνα, καθώς και ότι θα εφαρμοστούν όλες οι σχετικές ποινές όπου προβλέπεται».

Ως προς τα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Κοινοβούλιο για την ανάγκη «διασφάλισης της ανεξαρτησίας των μέσων από πολιτικές παρεμβάσεις και της αποφυγής της άσκησης πίεσης στα μέσα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ». Ειδικότερα για την Ελλάδα, εξέφρασε «την καταδίκη του για την πρόσφατη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, Έλληνα ερευνητικού δημοσιογράφου», έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία που προκύπτει από το περιστατικό, καθώς και την κατάσταση στα μέσα συνολικά».

Αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση ειδικής ομάδας από την Επιτροπή η οποία παρακολουθεί με τακτικό και οργανωμένο τρόπο την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη μέλη (την Ομάδα Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων-DRFMG).

Μια συγκεκριμένη συνεδρίαση αφιερωμένη στην «Δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία στην ΕΕ» πρόκειται να διοργανωθεί πριν το καλοκαίρι, από αυτή την ομάδα εργασίας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ελέγχου. Η ελευθερία των μέσων έχει επίσης συζητηθεί αρκετές φορές σε αυτό το φόρουμ, ως γενικότερο θέμα, καθώς όμως και σε σχέση με την κατάσταση σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο της δουλειάς μας στην Επιτροπή LIBE θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση με όλη την απαραίτητη προσοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ