today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ά.Μέρκελ: Στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Το Βερολίνο αναγνωρίζει και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της περιοχής. Τόνισε ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς.

«Υπάρχει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και το στηρίζουμε. Γι’ αυτό και είναι σωστό το γεγονός ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται πολύ δραστικά τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά όμως θέλουμε να συνεισφέρουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για την διασφάλιση μακροπρόθεσμης και βιώσιμης κατάστασης στην περιοχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Europa Forum» που διοργανώνει το δημόσιο κανάλι WDR. Ερωτώμενη εάν στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέκεται και η Χαμάς, η Καγκελάριος απάντησε καταφατικά: «Και βέβαια πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες με την Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Χωρίς τη Χαμάς δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός», σημείωσε και ανέφερε ότι η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν ήδη να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης. Ειδικά μάλιστα για την Αίγυπτο, επισήμανε ότι «αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό μεγάλο παίκτη σε μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός». Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητες παρέμβασής της, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί ασφαλώς να λύσει μονομιάς όλες τις διεθνείς διενέξεις – και σίγουρα όχι της Μέσης Ανατολής που είναι από τις πιο περίπλοκες».

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Ισραήλ και των εβραίων, η ‘Αγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «αντισημιτικές δηλώσεις καταδικάζονται στην Γερμανία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ