today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Προανακριτική για τον Ν.Παππά: Τα 3 εκατομμύρια και οι νέες αποκαλύψεις του Χ.Καλογρίτσα

Σε δύο συνεδριάσεις, μία πρωινή και μία απογευματινή, αναμένεται να ολοκληρωθεί η σημερινή κατάθεση του επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Κατά την πρωινή εξέταση του κ. Καλογρίτσα, πηγές προσκείμενες στη ΝΔ ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για «συντονιστικό ρόλο» του κ. Παππά στη δημιουργία “ΣΥΡΙΖΑ Channel”. Από την πλευρά τους, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως η πρόσθεση του Χρ. Καλογρίτσα, «να μην επιστρέψει τα τρία εκατ. ευρώ, και να πολιτικοποιήσει μια καθαρά ιδιωτική διαφορά, δεν κρύφτηκε ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής».

Σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να μίλησε για συντονιστικό ρόλο του Νίκου Παππά στην επιχείρηση δημιουργίας “ΣΥΡΙΖΑ channel”. Φέρεται να επιβεβαίωσε συναντήσεις του με Κοντομηνά και Μαρινάκη που οργανώθηκαν, όπως φέρεται να είπε, από τον Νίκο Παππά, ενώ, για τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμι Αρτεμίου φέρεται να είπε ότι τον είδε για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Καλογρίτσας, σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ, φέρεται να αποκάλυψε την ύπαρξη και άλλου γραπτού μηνύματος από τον πρώην υπουργό προς τον ίδιο, στο οποίο του συστήνει να απευθυνθεί στον διευθυντή λογιστηρίου της CCC, καθώς και έγγραφο για την κατανομή των ποσοστών του καναλιού στο οποίο συμμετείχε με τις μετοχές του Νίκου Παππά. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε: «Ήμουν μπροστινός. Είχα τις μετοχές του Νίκου Παππά». Όπως λένε οι πηγές της συμπολίτευσης, ο κ. Καλογρίτσας εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αφήσει να αιωρείται καμία σκιά: «Χθες έβαλα τη μνήμη μου να δουλέψει δυνατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτησαν. Σαν να μου ήλθε στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο sms του Νίκου το οποίο λέει “πηγαίνετε στον Λιανό. Στη CCC”. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω. Είμαι και κάπως κουρασμένος. Το λέω στην κυρία Τζάκρη» φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να δείχνει στον μάρτυρα έγγραφο με υπογραφή του γιου του, και να του λέει ότι «ξέρετε, αυτά που λέτε έρχονται σε αντίθεση με αυτό, και είναι ποινικό».

Παράλληλα, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ακόμα τα εξής, για τις σχέσεις του με τον κ. Παππά: «Άκουσα πως ο Νίκος ο Παππάς συνάντησε όλους τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν για τα κανάλια. Άρα σημαίνει ότι μας είδε όλους κατά τον ίδιο τρόπο. Άρα σημαίνει πως κοιμόταν και στα σπίτια όλων αυτών. Έτσι έκανε σε εμένα. Άρα υποθέτω τα ίδια έκανε με όλους. Εμένα ο Παππάς ήταν φίλος. Να ξεκαθαρίσει: έτσι με έβλεπε; Όπως τους άλλους; Ή είχαμε κάτι το διαφορετικό; Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο γραφείο μου. Εκεί γνώρισε πολύ κόσμο στο γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει. Για παράδειγμα μια Βουλγάρα καφετζού. Ερχόταν πίναμε καφέ. Είχα κι έναν γιατρό για το ζάχαρο. Το φοβόταν και εξεταζόμασταν μαζί».

Στην αρχή της κατάθεσής του, σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ότι χωρίζει την υπόθεση σε επτά φάσεις: «Από 2015 έως την έκδοση εγγυητικής 3 εκατ. ευρώ. Η β’ φάση είναι από την έκδοση της εγγυητικής και την απόκτηση κατ’ αρχήν της άδειας (προσωρινής), όπου έγινε ένα τεράστιο πανηγύρι και μπήκε η μισή Ελλάδα στον διαγωνισμό. Η γ’ φάση είναι μετά τη δίωξή μου και τη δολοφονία των χαρακτήρων της οικογένειάς μου έως την εκδίωξη-διακοπή των σχέσεών μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους αυτούς. Η δ’ φάση είναι η προσπάθεια των Αράβων να δουν κάτι με εμένα. Η ε’ φάση είναι οι αποφάσεις των Αράβων με τα δικαστήρια. Η στ΄ φάση είναι η απόφαση η δική μας να μην προχωρήσει το θέμα και η ζ’ φάση είναι το σήμερα, ό,τι ζούμε εδώ. Από άρχοντας που ήμουν, καθώς είχα εκατοντάδες έργα να κάνω, σήμερα πρέπει να δουλέψω για να ζήσω όλο αυτόν τον κόσμο. Τα παιδιά μου που είναι άρρωστα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξα ποτέ υπεργολάβος. Ήμουν πάντα κύριος ανάδοχος έργων. Τώρα όταν πηγαίνω να ζητήσω καμία υπεργολαβία μου λένε “επειδή είσαι αυτός που είσαι πως να σου δώσουμε έργα; Είσαι τοξικός”. Αυτό το λένε και για τη σημερινή κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στη εξουσία».

Σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο «διακαής πόθος του ψευδομάρτυρα» Χρ. Καλογρίτσα, να μην επιστρέψει τα τρία εκατ. ευρώ, και να πολιτικοποιήσει μια καθαρά ιδιωτική διαφορά, δεν κρύφτηκε ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές έφεραν τον κ. Καλογρίτσα να ομολογεί ότι «Ήρθα εδώ να μιλήσω για την εικονικότητα της σύμβασης, όχι για να μην πληρώσω τα τρία εκατομμύρια. Αυτά ούτως ή άλλως δεν θα τα πληρώσω. Από αυτή τη διαδικασία θα βγάλω λεφτά». Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν επίσης ότι «ένα ακόμα τεκμήριο που καταρρίπτει τα περί “μπροστινού” είναι η υπεύθυνη δήλωση του υιού Καλογρίτσα (4/7/2016, ενάμιση μήνα, δηλαδή, πριν τη συνάντηση Καλογρίτσα-Χούρι και δύο μήνες πριν τον διαγωνισμό) ότι έχει τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν ως μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του». Ο κ. Καλογρίτσας, προσέθεταν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αγωνιά ιδιαιτέρως για τον συνεταίρο του και σύμβουλο Μητσοτάκη εκείνη την περίοδο, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο αποκάλεσε “παιδί” του».

Η εξέταση του κ. Καλογρίτσα αναμένεται να επαναληφθεί στις 18:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ