today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Ο “πράσινος” Κυριάκος και η στρατηγική της επόμενης ημέρας

Αμιγώς πολιτικό «άρωμα» είχε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη  Βουλή για το νέο κλιματικό νόμο, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ένα «κεφάλαιο» από το αναπτυξιακό  σχέδιο του που αφορά την Πράσινη Οικονομία και Ανάπτυξη και σχετίζεται με το όραμα του για την «Ελλάδα 2.0».

Του Κώστα Πασίση

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή  «ξετύλιξε» τη στρατηγική του για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη Οικονομία. «Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος – πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας», δίνοντας το πολιτικό στίγμα της όλης συζήτησης.

Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση της κυρίας Γεννηματά να συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση.

Το περιβάλλον και η πράσινη μετάβαση βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο νέο κυβερνητικό αφήγημα, στην μετά-covid εποχή.

Ένας βασικός λόγος είναι ότι συνδέεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης όπου υπάρχει ειδικός κωδικός.

Για την Πράσινη Ανάπτυξη και τα Περιβαλλοντικά Έργα προβλέπονται 10 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στην πράξη, ότι στη νέα εποχή η στείρα κομματική αντιπαράθεση δεν έχει θέση και λόγο ύπαρξης καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούνται συναινέσεις και συγκλίσεις.

Στη  συζήτηση μίλησε με νέο ύφος, περισσότερο τεχνοκρατικό, πιο κεντρώο, πιο προοδευτικό που «αγγίζει» ειδικές εκλογικές κατηγορίες, εκτός των γαλάζιων κομματικών «τειχών».

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πάντως ότι ο αρχηγός της ΝΔ  μιλάει για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από την πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής και ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχε επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα, κάτι που επεσήμανε στην αρχή της  τοποθέτησης του.

Με το βλέμμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

Από την άλλη πλευρά, η Φώφη Γεννηματά έκανε μια ομιλία έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στο εσωτερικό του κόμματος της όπου το κλίμα είναι «εκρηκτικό», σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να συνδιαμορφωθεί, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων, το εθνικό πλαίσιο πράσινης ανάπτυξης που θα αποτυπωθεί σε έναν νέο κλιματικό νόμο. Και επεσήμανε ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ  στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου, στο επίκεντρο του οποίου είναι η «παραγωγή πράσινων τεχνολογιών στον τόπο μας.

Πίσω όμως από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά κρύβεται το  «άγχος» της να αποκτήσει διακριτό πολιτικό στίγμα το ΚΙΝΑΛ, σε μια περίοδο που η Εύα Καϊλή βλέπει συμπαθή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη φάση η Φώφη Γεννηματά δεν επιθυμεί να είναι η …ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα σε κάθε ευκαιρία υπερτονίζει την «αυτονομία» του κόμματος της, ενώ παράλληλα διεκδικεί επί της ουσίας το ρόλο της …Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη βάση των εποικοδομητικών προτάσεων, όπως της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας της.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από όσα ανέφερε μιλώντας στην περιφερειακή τηλε-διάσκεψη για το Βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα υφίστανται δύο πολιτικές προτάσεις αυτή του Κινήματος Αλλαγής και αυτή της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ