today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στα στελέχη των ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για την πανδημία COVID-19, των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, και η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα στους διοικητές των οκτώ ΕΜΑΚ σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνεται στη διαταγή, «για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, μετά την κοινοποίηση τής διαταγής, θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνον όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό».

Σε όσους από τους υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, το Αρχηγείο δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 να τον προγραμματίσουν, εφόσον το επιθυμούν, διαφορετικά, όσοι δεν θέλουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, θα αντικατασταθούν από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτής της διαταγής καλούνται οι υπηρεσίες να αποστείλουν στο Αρχηγείο μέχρι την 21-5-2021, αθροιστικό κατάλογο, (όχι ονομαστικό), όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, όσων έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και όσων δεν έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

Στην διαταγή αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας της ΕΜΑΚ, καθώς εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και είναι πολύ πιθανόν να μεταβούν στο εξωτερικό για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας, με έξοδα της Ε.Ε., αλλά και για επιχειρησιακές επεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των υπηρετούντων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό γινόταν πάντα στην ΕΜΑΚ, με τα εμβόλια όλων των μεταδοτικών ασθενειών, καθώς είναι πολύ πιθανό ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να μεταβούν για επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πρέπει να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις επιδημίες. Τόνισε επίσης ότι και σε άλλες περιπτώσεις, όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες και αντικαθίστανται από συναδέλφους τους που είναι εμβολιασμένοι.

Καλούνται δε οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ, να ενημερώσουν ως τις 21 Μαΐου το Αρχηγείο, ποια στελέχη τους έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους, ποια στελέχη έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και ποια στελέχη δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Όπως εξήγησαν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο protothema.gr στις 8 μονάδες της ΕΜΑΚ υπηρετούν 400 άτομα- δύο εξ αυτών γυναίκες. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο εμβολιασμός για μια σειρά ασθενειών ήταν πάντοτε υποχρεωτικός για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας με δεδομένο ότι ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο: Στελέχη της ΕΜΑΚ έχουν πάει στην Ινδία, στα Πουκέ και αλλού, όπου υπήρξε ανάγκη διεθνούς συνδρομής στην αντιμετώπιση καταστροφών. Ηδη, σχεδόν όλοι οι υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ είτε έχουν εμβολιασθεί, είτε έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους. Όσοι τυχόν δεν θελήσουν, τελικά, να εμβολιασθούν κατά της covid, θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών- μετά από την διαπίστωση ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων νοσηλευτών και νοσηλευτριών είναι χαμηλό. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ