today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Το άνοιγμα της κοινωνίας και τα μηνύματα της κυβέρνησης

Το αίσθημα της υπερβολικής χαλαρότητας, μεταξύ των πολιτών σαν να μην υπάρχει πανδημία, θέλησε να προλάβει ο Πρωθυπουργός με το έκτακτο μήνυμα του, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους «ειδικούς».

Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου έχει αρχίσει ευρεία συζήτηση για την παροχή διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους, ως …αντίδοτο στους αρνητές που αποτελούν απειλή στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας στην κοινωνία.

Του Κώστα Πασίση

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία».

Στο ίδιο μήκος ήταν και το μήνυμα της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την πανδημία. «Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας», τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας να βάλει ένα «φρένο» στο διαφαινόμενο εφησυχασμό, που απειλεί να τινάξει στον «αέρα» όλες τις «θυσίες» που έγιναν απ όλους κατά την πολύμηνη καραντίνα.

Στην ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης αναφέρθηκε και  ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Η «ομοβροντία» των ηχηρών παρεμβάσεων κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη μετά τις «εικόνες» συνωστισμού που παρατηρήθηκαν, το Σαββατοκύριακο, σχεδόν σε όλη την επικράτεια αλλά και το «προκλητικό» κορωνο-πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Ο «συναγερμός» στην κυβέρνηση ήχησε όταν στην Πολιτική Προστασία διαπίστωσαν ότι εκτός της μεγάλης συρροής …περίπατο είχαν πάει και τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως η μη χρήση μάσκας και η κατάργηση των αποστάσεων.

Ένας συνδυασμός …φονικός που ευνοεί την ανεξέλεγκτη και μη ανιχνεύσιμη διασπορά του cοvid 19.

Η κυβέρνηση μπροστά στο διαγραφόμενο κίνδυνο δεν αρκείται στα ευχολόγια, τις συστάσεις και τα μηνύματα, και  προχωρά σε αυστηρούς ελέγχους τήρησης των μέτρων και όπου διαπιστωθεί παράβαση πέφτουν πρόστιμα.

Βασικός στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα που θα «τορπιλίσει» την επιχείρηση επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ως γνωστόν οι «ειδικοί» έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση ότι όσο δεν υπάρχει αποτελεσματικό τείχος ανοσίας, οι μεταλλάξεις του ιού μπορεί να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανοίξει συζήτηση στο Μαξίμου αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για ορισμένες ομάδες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δεν έχει λάβει αποφάσεις καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη  σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες το δικαίωμα του εμβολιασμού. Αλλά αυτό σύντομα θα αλλάξει, οπότε τα πάντα θα επανεξεταστούν.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος μιλώντας στο Σκαι, χαρακτήρισε απαράδεκτη ηθικά τη στάση των υγειονομικών ή των εργαζομένων σε δομές ηλικιωμένων να μην εμβολιάζονται τονίζοντας ότι μπορεί να είναι συμβατή νομικά η συγκεκριμένη υποχρέωση, γιατί πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας.

Ο Αχιλλέας Γκίκας μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, αναφερόμενος στο θέμα των «προνομίων» επεσήμανε ότι “Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει” είπε, στον ΑΝΤ1.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού,  αυτό που διακυβεύεται στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία με τους νοσηλευτές που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου…

Σημειώνεται ότι ενώ στο ιατρικό προσωπικό το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 85%, στο νοσηλευτικό, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπερβαίνει το 40% και αυτό συνιστά πρόβλημα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ