today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ουγγαρία σε ΕΕ: Λιγότερα κηρύγματα ηθικής – Απορρίπτονται οι μεροληπτικές δηλώσεις για το Ισραήλ

Η Ουγγαρία, η οποία αρνήθηκε σήμερα να υποστηρίξει δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κατήγγειλε τέτοιου είδους θέσεις, θεωρώντας τις “μεροληπτικές και μη ισορροπημένες”.

“Έχω ένα γενικότερο πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές δηλώσεις για το Ισραήλ. Δεν βοηθούν πολύ, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν οι εντάσεις είναι τόσο μεγάλες”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο ενός ταξιδιού στο Παρίσι.

Ο Ούγγρος υπουργός παραχωρούσε τη συνέντευξη όταν οι ομόλογοί του συνεδρίαζαν εκτάκτως υπό την αιγίδα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. Ο τελευταίος ζήτησε στο τέλος της συνεδρίασης τον “άμεσο τερματισμό κάθε βίας” στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Από την έναρξη του νέου γύρου ένοπλης βίας μεταξύ του εβραϊκού κράτους και οργανώσεων της Γάζας στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι.

“Ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους και να επιτρέψουμε την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, εξήγησε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι αυτή η δήλωση είχε την υποστήριξη των 26 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι της Ουγγαρίας.

Γενικότερα, ο Σιγιάρτο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει στον “πραγματισμό” παρά στα “κηρύγματα ηθικής”, όταν η Βουδαπέστη πρόσφατα άσκησε το βέτο της για να μπλοκάρει δηλώσεις για την Κίνα.

“Τους τελευταίους μήνες και χρόνια, η ΕΕ ανακοίνωσε οκτώ κείμενα” για το θέμα αυτό. “Θέτω την ερώτηση: αυτά συνέτειναν να αλλάξουν τα πράγματα στην Κίνα;”, δήλωσε ο Ούγγρος αξιωματούχος. “Όχι. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να κάνουμε ένα ένατο;”.

Και ζήτησε “λιγότερη καταδίκη, λιγότερα κηρύγματα ηθικής, λιγότερη κριτική, λιγότερη παρέμβαση και πιο πραγματιστική συνεργασία” από τις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ