today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η συνεργασία στην ΕΕ στον τομέα της Άμυνας θα πρέπει να αναβαθμιστεί

Στη σημασία της Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στον τομέα της άμυνας και της διεθνούς ασφάλειας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο και ότι τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο. Σημείωσε ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της γρήγορης αλλαγής αποτελεί η κρίση της πανδημίας, ενώ το ίδιο διαπιστώνεται και στα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα ζητήματα αυτά, αυξάνοντας την επιρροή της στο διεθνές σύστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα ασφάλειας που προκαλούνται από τις διεθνείς κρίσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είπε ακόμα ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την επίτευξη σύγκλισης των απόψεων των κρατών-μελών όσον αφορά τον πίνακα δεικτών για τη γεωπολιτική, την πράσινη και την ψηφιακή διάσταση της ανθεκτικότητας, δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αναβαθμιστεί χωρίς επικαλύψεις και να διαθέτει τους απαραίτητους συμπληρωματικούς πόρους, ώστε η Ευρώπη να παίξει τον ρόλο στον οποίο τα κράτη-μέλη συμφωνούν.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός συμμετείχε σε Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πορτογαλικής Προεδρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ