today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Λ.Μενδώνη για την έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21»: Σηματοδοτεί νέα εποχή για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Eγκαινιάστηκε, σήμερα το απόγευμα, η επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Την έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο είναι το τιμώμενο μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

“Στο επίκεντρο των πολυάριθμων επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων του Μουσείου, που διοργανώνονται υπό το συλλογικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21» – τίτλος που παραπέμπει στη θεώρηση της Επανάστασης υπό το πρίσμα της ανασυγκρότησης, του αναστοχασμού και της εκ νέου θεώρησης και γνωριμίας του σύγχρονου Ελληνισμού με το ιστορικό παρελθόν του – βρίσκεται η μεγάλη ιστορική έκθεση σπάνιων κειμηλίων, αρχειακού υλικού, αλλά και ψηφιακών διαδραστικών παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα εγκαίνια της οποίας τιμά σήμερα με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδωνη.

“Μια έκθεση”, συνέχισε η υπουργός, “με πρωταρχικό σημείο αναφοράς την έδρα του Μουσείου, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, που αποτελεί το προϊόν σημαντικών συνεργειών και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, δυναμισμό και έντονη εξωστρέφεια. Ο πολλαπλά συνεργατικός και συλλογικός χαρακτήρας της έκθεσης διαφαίνεται και από το πλήθος των υποστηρικτών της, με προεξάρχοντες το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία 2021» της Εθνικής Τράπεζας και Ιδρυμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821, όπου συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των μεγάλων Μορφωτικών και Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Χώρας”.

“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε στην εξαιρετικά ευτυχή θέση να παρέχουμε αμέριστα την αιγίδα και την υποστήριξή μας στη σημαντική αυτή δράση, που φιλοδοξεί να συμβάλει σε μια γόνιμη εκ νέου θεώρηση, αξιολόγηση και πρόσληψη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας υπό το πρίσμα του 21ου αιώνα, σηματοδοτώντας παράλληλα και μια νέα εποχή για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Προς όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος κάθε ιδιότητας και προέλευσης, εκφράζω από το βήμα αυτό τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου για το έργο τους”, κατέληξε στον χαιρετισμό της η κ. Μενδωνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ