today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup στη Λισαβόνα

Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη και η απασχόληση και η τραπεζική ένωση είναι τα τρία θέματα στην ατζέντα του Eurogroup που θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία στις 21 Μαΐου στη Λισαβόνα.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες είπε ότι η συζήτηση του Eurogroup θα εστιάσει στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια «σταθερή οικονομική ανάκαμψη» θα λάβει χώρα εντός του έτους και το μέσο κοινοτικό ΑΕΠ αποκτά θετικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι η δημοσιονομική στήριξη παραμένει πολύ σημαντική και αναγκαία για την τόνωση της ανάπτυξης και υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει ότι η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί φέτος και του χρόνου.

Σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να έχει η αύξηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όταν θα τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης. Όλα αυτά όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού, σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης είπε ότι τον Ιούνιο το Eurogroup θα εξετάσει τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητήσει για την εκταμίευση κερδών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (ANFAs και SNPs).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ