today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

«True South», μια σημαία που δίνει ταυτότητα και φωνή στην Ανταρκτική

Τη σημαία «True South» σχεδίασε για την Ανταρκτική ο Αμερικανός δημοσιογράφος Evan Townsend για να δώσει μια διακριτή ταυτότητα στην ήπειρο και να ενθαρρύνει την προστασία της από τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη μας έναντι της κλιματικής αλλαγής. O Townsend μίλησε προσφάτως στο Dezeen και τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη σημαία της ηπείρου η οποία χαίρει της υποστήριξης Εθνικού Προγράμματος για την Ανταρκτική – για την ακρίβεια, έξι Εθνικών Προγραμμάτων – και ότι είναι η πρώτη σημαία που χρησιμοποιείται ευρέως εκεί.

«Η Ανταρκτική δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά είναι ένα από τα πλέον ευάλωτα μέρη στην παγκόσμια κρίση της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε ο Townsend. «Οι περισσότεροι δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε εκεί και δεν υπάρχουν “ πολιτιστικοί πρεσβευτές”, δεν υπάρχουν διπλωμάτες που να εκπροσωπούν την Ανταρκτική. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι μια σημαία είναι ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία μιας αίσθησης σύνδεσης μεταξύ του κοινού εν γένει και αυτής της ηπείρου για την οποία έχει ευθύνη» υπογράμμισε.

Στο κέντρο της σημαίας, μια σε γραφίστικη εκδοχή μύτη βελόνας μια πυξίδας δείχνει το σημείο του πλανήτη μας στο οποίο βρίσκεται η Ανταρκτική, ενώ ως καθρέφτισμα από πάνω, μια τριγωνική, λευκή βουνοκορφή αποτυπώνει το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της γεωγραφίας της ηπείρου. «Έχω πάει σε κάποια μέρη στην ήπειρο» εξήγησε ο Townsend. «Όπου όμως και να πας, αν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα αυτό θα είναι η κορυφή ενός χιονοσκέπαστου βουνού ή ενός παγετώνα».

Ο Townsend, ο οποίος εδώ και μισή δεκαετία εργάζεται σε εποχική βάση στην ήπειρο – και δεν έχει στις αποσκευές του επίσημες σπουδές ντιζάιν -, φιλοτέχνησε την πρώτη εκδοχή της «True South» τον χειμώνα του 2018 από τμήματα από σκηνές που δεν χρησιμοποιούνταν πλέον και από σακίδια εκστρατείας ( https://www.truesouthflag.com/ ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ