Το Διαμάντι των Δελφών!

Οι Δελφοί είναι γνωστοί εδώ και χιλιάδες χρόνια, ανά την Οικουμένη, για το περίφημο Μαντείο των Δελφών, την Πυθία και τους Χρησμούς της. Εδώ και λίγα χρόνια όμως, οι Δελφοί έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστοί στην Ευρώπη και παγκόσμια για μια εξαιρετική προσπάθεια η οποία, ενισχύει με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, την εικόνα της Ελλάδας και προσδίδει αξιοπιστία και σοβαρότητα στην πατρίδα μας. Πρόκειται για το ετήσιο Delphi Economic Forum, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο αργά αλλά σταθερά καθιερώνεται ως ένα από τα πλέον έγκυρα και πλούσια σε ιδέες και ειδήσεις γεγονότα στο χώρο των ιδεών και του προβληματισμού.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε, δειλά και αθόρυβα στην αρχή, εδώ και λίγα χρόνια από τον Συμεών Τσομώκο και την ομάδα του, και σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τε πλέον σοβαρά και αξιόπιστα συνέδρια σε παγκόσμια κλίμακα

Κανείς δεν περίμενε, πιθανόν ούτε και ο ίδιος ο Συμεών Τσομώκος, ότι αυτό το εγχείρημα θα γιγαντώνονταν με τέτοιο ρυθμό μέσα σε λίγα χρόνια.

Πριν μόλις λίγες ώρες, ολοκληρώθηκε το φετινό, Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο (λόγω της Πανδημίας) και όχι στους Δελφούς και κατά γενική ομολογία ήταν ίσως, παρά τις αντιξοότητες, το καλύτερο από τότε που ξεκίνησε.

Ο Συμεών Τσομώκος, δεν είναι ένας τυχαίος Έλληνας. Έχει μια αθόρυβη, αλλά σημαντική και με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα πορεία. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του ως νεαρός δημοσιογράφος και ανταποκριτής στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουάσιγκτον, και δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή που του έδωσα το χέρι γνωριμίας, αντιλήφθηκα ότι είχα να κάνω με έναν εξαιρετικά σοβαρό άνθρωπο και επαγγελματία, με μεράκι για την Ελλάδα, από τον οποίο μπορούσα να μάθω πολλά. Σήμερα μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας και φιλίας, αντιλαμβάνομαι το πόσο δίκιο είχα.

Το Delphi Economic Forum, δεν είναι ένα απλό ετήσιο συνέδριο, είναι πλέον ένα εθνικό κεφάλαιο, που προσφέρει πάρα πολλά στην Ελλάδα, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία, αλλά κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι κάθε ημέρα του Συνεδρίου αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο για όλους τους Έλληνες πολίτες, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τον επιστημονικό χώρο, τους φοιτητές, και τους μαθητές της πατρίδας μας.

Μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, το Υπουργείο Παιδείας, από την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να συνεργαστεί με το Delphi Economic Forum, και στα σχολεία μας και τα πανεπιστήμιά μας να αναμεταδίδονται, επιλεγμένα κομμάτια των εργασιών του.

Όσο για τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν και αφιέρωσαν κάποιο χρόνο, στο φετινό Forum, δεν ήταν αρκετός και είναι κρίμα. Μια καθημερινή παρουσίαση έστω δέκα λεπτών στα ελληνικά κανάλια, θα πρόσφερε τεράστια υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία. Που αλλού θα δει και θα ακούσει κανείς, τόσους πολλούς ηγέτες, επιχειρηματίες, διακεκριμένους επιστήμονες και καθηγητές, από όλο τον πλανήτη, και με μηδενικό κόστος. Δεν μιλάμε για διαφήμιση και προβολή του Συμεών Τσομώκου και της ομάδας του, μιλάμε για μια προβολή της χώρας μας και μια εκδήλωση βαθιά εκπαιδευτική.

Με λίγη ακόμη προσπάθεια και στήριξη, το Delphi Economic Forum, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα ακόμη και από το φημισμένο Forum του Davos. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στο σημαντικό αυτό Έλληνα, το Συμεών Τσομώκο και την ομάδα του.

Στο Delphi Economic Forum, η χώρα μας έχει ένα Διαμάντι των Δελφών και θα πρέπει όλοι μας κοινωνία και πολιτεία να το στηρίξουμε και να του δώσουμε τη σημασία που αρμόζει σε ένα πραγματικό διαμάντι.

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.