today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Εύα Καϊλή στο ThePresident: Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ως εισιτήριο ελευθερίας

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Ευρωπαίοι πολίτες την διαδικασία έγκρισης του Ευρωπαϊκού πράσινου πιστοποιητικού το οποίο είχε σκοπό να καταστήσει δυνατή την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση στην ζώνη ”Σένγκεν plus” αυστηρά για όσο διαρκεί η πανδημία.

Οι ευρωβουλευτές κληθήκαμε να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τις βασικές αρχές που θα διέπουν την υιοθέτηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού καθώς ήταν απαραίτητο βήμα για να προχωρήσει η εντολή για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και η υιοθέτηση της συνακόλουθης νομοθεσίας.

Γράφει η Εύα Καϊλή*

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημάνουμε μερικές λεπτομέρειες για το εν λόγω πιστοποιητικό. Δεν αφορά μόνο σε επιβεβαίωση εμβολιασμού, αλλά και την πιστοποίηση αρνητικού τεστ covid όπως και την περίπτωση πρόσφατης ανάρρωσης από τον ιό. Συνεπώς όλοι οι πολίτες θα είχαν επιλογές, όχι μόνο εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί όπως ακούμε λανθασμένα. Επιπλέον τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν ενώ, θα διατηρείται περιορισμένος αριθμός πληροφοριών για τα στοιχεία επαλήθευσης του ατόμου. Κανένα άλλο ιατρικό δεδομένο δεν θα επιτρέπεται να αναφέρεται πλην των στοιχείων που αφορούν τον κορωνοϊό. Δεν είχε λοιπόν χαρακτήρα γενικευμένου ιατρικού πιστοποιητικού, όπως αρκετοί πολίτες και οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων ανησυχούσαν.

Κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης στην αρμόδια Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές δώσαμε μεγάλη προτεραιότητα στην παροχή εγγυήσεων από τα κράτη μέλη ότι τα προσωπικά δεδομένα που θα αναγράφονται στο πιστοποιητικό δεν θα επιτρέπεται να καταγράφονται και να διατηρούνται σε μόνιμες βάσεις δεδομένων και θα πρέπει να είναι ασφαλή από οποιαδήποτε πιθανότητα υποκλοπής ή διάθεσης σε άλλους φορείς.

Η Ελλάδα μας, χώρα που επενδύει στην τουριστική κίνηση αυτής της χρονιάς έχει πολλά να κερδίσει από την υιοθέτηση αυτής της πρότασης η οποία θα επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό την κανονικότητα στις μετακινήσεις στη ζώνη Σένγκεν – που δέχτηκε καίρια πλήγματα τον τελευταίο χρόνο με τις ασυντόνιστες αποφάσεις κρατών μελών να κλείνουν τα σύνορά τους χωρίς συνεννόηση και συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Η δημιουργία του πιστοποιητικού αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη διάθεση όλων μας με σκοπό την οριστική καταπολέμηση της πανδημίας και την επιστροφή μας στην κανονικότητα, μια κανονικότητα που έχουμε όλοι ανάγκη μετά από μια δύσκολη χρονιά επιβολής σκληρών, αλλά ταυτόχρονα απαραίτητων περιοριστικών μέτρων τα οποία είχαν απαράμιλλες συνέπειες για την ψυχική μας υγεία.

Ελπίζω στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου, να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, ούτως ώστε να προχωρήσει και να τεθεί σε λειτουργία η πρόταση αυτή σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ανατρεπτικών τεχνολογιών, όπως το blockchain, με σκοπό να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αρχιτεκτονική ενός τέτοιου συστήματος, κρατώντας πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και αποκτώντας το δικαίωμα να αφαιρέσουν την πρόσβαση οποιουδήποτε σε αυτά, ή να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτά και σε όποιο επίπεδο εκείνοι επιλέξουν.

*Η κα Εύα Καϊλή είναι ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ