today-is-a-good-day
17.9 C
Athens

Απόδραση “Ελευθερίας” από την πόλη και το lockdown για χιλιάδες πολίτες.

Μόλις άναψε το “πράσινο φως” για τις μετακινήσεις, χιλιάδες πολίτες άδραξαν την ευκαιρία και εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ, έστω και για το διήμερο, με πλοία και αυτοκίνητα, “δραπετεύοντας” από τους περιορισμούς και το lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες, περίπου 40.000 αυτοκίνητα είχαν περάσει από τα διόδια των εθνικών οδών, ενώ σημαντική είναι η κίνηση και στα λιμάνια. Την ίδια ώρα, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα μας, άνοιξε «πανιά» ο τουρισμός, και ήδη οι πρώτοι επισκέπτες καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και άλλους προορισμούς.

Ωστόσο δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα» καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν επειδή δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε αντίθεση με εκείνους που μερίμνησαν και είχαν μαζί τους το αρνητικό pcr ή το αποτέλεσμα του Self test και φυσικά επιβιβάστηκαν στα πλοία.

Ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε ότι η πληρότητα στα πλοία αυξάνεται. Έτσι, από χθες η πληρότητα είναι στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες.

Για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

-πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
-αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ή self test 24 ωρών
-βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Πολλοί ήταν και εκείνοι που επέλεξαν να μεταβούν οδικώς σε προορισμούς στην ενδοχώρα. Μάλιστα οι… από ξηράς ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται να φέρουν κάποιο από τα παραπάνω πιστοποιητικά, απλώς συστήνεται η διενέργεια self test χωρίς να γίνεται έλεγχος επί τούτου στα διόδια.

0 μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα, ενώ παραμένει η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Εξαιρέσεις στον αριθμό επιβατών ανά αυτοκίνητο αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

Μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00 της Παρασκευής από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας. Από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των ατομικών μέτρων προστασίας, τουλάχιστον έως ότου εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς “χτύπησε καμπανάκι” λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων σε Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα, Ικαρία, Πάτμο, Κάρπαθο, Νάξο, Σκιάθο και Ορεστιάδα, συνεπεία των ημερών του Πάσχα. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.188 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 677 διασωληνωμένοι και 56 θάνατοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ