today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Μ.Ντόντικ: Οι παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν υπέρ των μουσουλμάνων

«Η Σερβική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί την πίεση, τις προσβολές και την ταπείνωση που προέρχονται από το Σεράγεβο, το οποίο θα έπρεπε να είναι η πρωτεύουσα όλων, αλλά υπήρξε αποκλειστικά η πρωτεύουσα των Βοσνίων, των Μουσουλμάνων, εδώ και 25 χρόνια από τον πόλεμο», τονίζει ο προεδρεύων του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Με αφορμή τις φήμες για ένα σλοβενικό non paper, το οποίο, μεταξύ άλλων- προβλέπει τη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου και της Αλβανίας, ο Σερβοβόσνιος πολιτικός υπογραμμίζει «ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού, ότι πρέπει να ανοίξουν όλα τα πολιτικά θέματα και όλα να συζητηθούν μέσω διαλόγου, με ειρηνικό τρόπο». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή ψευδαίσθηση κράτους, όπως χαρακτηριστικά λέει, «που κανείς δεν θέλει σ’ αυτή τη μορφή» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «μπορούμε να ζήσουμε πολύ όμορφα ο ένας δίπλα στον άλλο, καθώς δεν μπορούμε να ζήσουμε ο ένας μαζί με τον άλλον».

Σε ερώτηση αν η Σερβική Δημοκρατία έχει το δικό της non paper, όπως ο ίδιος είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του, απαντά πως «το δικό μας non paper είναι η συνεισφορά μας στην επίτευξη ενός ειρηνικού διαλόγου για το θέμα σε ποια χώρα ή χώρες θα ζούμε», ξεκαθαρίζει ότι «τα σύνορα μεταξύ των οντοτήτων έχουν ήδη καθοριστεί, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ήδη διαιρεμένη εκ των έσω», ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο ενός αιματηρού ντόμινο στα Βαλκάνια. «Δεν βλέπω την πιθανότητα σύγκρουσης σε οποιοδήποτε μέρος των Βαλκανίων, κανείς δεν θέλει πόλεμο, οι μνήμες των δύσκολων δεκαετιών του 1990 είναι ακόμα νωπές», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα πως οποιαδήποτε παρέμβασή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν πάντα υπέρ μιας πλευράς, κυρίως των μουσουλμάνων, ενώ είναι καταπέλτης κατά του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα Βαλεντίν Ίντσκο λέγοντας ότι ψεύδεται για την κατάσταση στη χώρα και όλα όσα λέει «είναι σε συνάρτηση με την παραμονή του στη χώρα, επειδή λαμβάνει περίπου 25.000 ευρώ τον μήνα», χρήματα που, όπως υποστηρίζει, παρουσιάζονται ως βοήθεια στη Βοσνία και προέρχονται από την τσέπη των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αναφέρει πως «η πιο αποτελεσματική πορεία προς την ΕΕ είναι ο διαχωρισμός και η ανεξάρτητη εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης», επισημαίνοντας πως «εάν το είχαμε κάνει αυτό πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, θα ήμασταν ήδη στην ΕΕ».

Εκφράζει δε τη λύπη του που η Ευρώπη, όπως λέει, «δεν έδειξε περισσότερη ευαισθησία στο πρόβλημα που ονομάζεται Βοσνία- Ερζεγοβίνη, διότι κανείς δεν φαίνεται να θέλει να δει και να δηλώσει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει αποτύχει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ