today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Ζαν Κλοντ Τρισέ: Ο κορωνοϊός ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας

6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η κρίση του κορωνοϊού λειτουργεί ως μεγάλος επιταχυντής για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση με το πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά ΕΕ» προωθεί την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και την κάνει πιο δίκαιη. Πρόκειται, είπε, για ένα εμβληματικό παράδειγμα για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκει πάντα λύσεις για να προχωρήσει, έστω και με κάποια καθυστέρηση.

Η κρίση, είπε, ήταν τρομερή και ανέδειξε αδυναμίες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία, τονίζοντας ότι χρειάζονται επενδύσεις και  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η Ευρώπη να ενισχύσει τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κρίση, για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος, ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, είπε ότι κατά την άποψή του η κρίση του κορονοϊού δεν είναι χειρότερη από αυτή της περασμένης δεκαετίας ή της δεκαετίας του 1930, καθώς ήταν μεν πιο αιφνιδιαστική αλλά η διάρκειά της θα είναι μικρότερη από αυτή των προηγούμενων, χάρη στα εμβόλια.
Ο υπουργός συμφώνησε με τον κ. Τρισέ ότι η κρίση είναι καταλύτης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ότι είναι πάλι στο προσκήνιο η πολυμερής συνεργασία.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε με τη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης,  είπε ότι πολλοί δεν την ανέμεναν.

Ο κ. Γκραμένια τάχθηκε υπέρ μίας «έξυπνης» προσαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν δεν θα ισχύει πλέον η ρήτρα διαφυγής. Θα πρέπει, είπε χαρακτηριστικά, να έχουμε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας αντί ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ