Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: Είμαστε πολύ προσηλωμένοι στο δρόμο για την ένταξή μας στην ΕΕ

ΑΠΕ

Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφερε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζντράβκο Κριβοκάπιτς. «Η χώρα είναι υπερχρεωμένη, έχει σημαντικό χρέος και αρκετά κοινωνικά θέματα να επιλύσει. Σε όλα αυτά έχει βέβαια προστεθεί και η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως «το Μαυροβούνιο είναι τουριστικός προορισμός, συνεπώς βρίσκω αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα» και προσέθεσε: «Η πανδημία ωστόσο μείωσε τα έσοδά μας από τον τουρισμό πέρυσι. Συγκεκριμένα, δεν ξεπέρασαν το 15% των συνολικών κρατικών εσόδων. Κάνουμε φέτος μία προσπάθεια να τα αυξήσουμε και ελπίζουμε ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για αύξηση τουλάχιστον 26% σε σχέση με το 2019 που ήταν μία καλή τουριστική χρονιά, να είναι εφικτός». Σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, ότι ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία των επισκεπτών και ότι το 10% των ξενοδοχείων φέτος θα μετατραπούν σε covid ξενοδοχεία. Τέλος, παρότρυνε όλους να επισκεφθούν φέτος το Μαυροβούνιο.

Το καλό σύστημα υγείας της χώρας, τα ελεγχόμενα ποσοστά μόλυνσης και ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Κριβοκάπιτς, σε ανοσία του πληθυσμού κατά 65% το καλοκαίρι.

«Είμαστε πολύ προσηλωμένοι στο δρόμο για την ένταξή μας στην Ε.Ε. Η προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσε επί 9 χρόνια και κατάφερε να επιλύσει μόνο 3 από τα ζητήματα που αφορούν την ένταξή μας. Για μας δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ο δρόμος αυτός θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη διαφθορά, για τα οποία δεν είμαστε πολύ υπερήφανοι. Έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε να μας θέσει ξεκάθαρους στόχους. Προσπαθούμε να ακολουθούμε τη μεθοδολογία που ορίζει η Ε.Ε αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη στήριξη του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», είπε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της πορεία η χώρα του.